"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Податкова не має права штрафувати порушників касової дисципліни - експерт

Субота, 15 січня 2011, 10:48

Органи державної податкової служби не мають права застосовувати до порушників санкції.

Про це пише кандидат економічних наук Данило Гетьманцев у статті для "ДТ. Україна".

Він вказує, що згідно з пунктом 111.2 статті 111 Податкового кодексу фінансова відповідальність за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства встановлюється та застосовується згідно з цим кодексом та іншими законами.

Абзац другий пункту 113.3 статті 113 Податкового кодексу встановлює, що застосування за порушення норм законів з питань оподаткування або іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на органи державної податкової служби, штрафних (фінансових) санкцій, не передбачених цим кодексом та іншими законами України, не дозволяється.

Реклама:

Згідно з пунктом 20.1.29 статті 20, пунктом 61.1 статті 61, пунктом 75.1.3 статті 75 ПК України контроль за дотриманням порядку здійснення готівкових розрахунків за товари, а також здійснення касових операцій покладається на органи державної податкової служби.

Проте, вказує автор, проблема якраз полягає в тому, що штрафні (фінансові) санкції за порушення платниками касової дисципліни встановлюються указом президента

"Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки" від 12 червня 1995 року, тобто документа, який до законів України щодо визначення віднесений бути не може.

"Таким чином, аналіз цих норм тягне за собою єдиний можливий висновок про те, що органи державної податкової служби не мають права застосовувати до порушників касової дисципліни будь-які штрафні санкції взагалі", - відзначає експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!