Податкова тепер перевірятиме без попередження

Понеділок, 10 січня 2011, 17:50
Фактична перевірка діяльності платника податків, передбачена Податковим кодексом, здійснюється органом Державної податкової служби (ДПСУ) за місцем діяльності підприємства, без попередження, але у присутності посадових осіб суб'єкта господарювання.

Про це ідеться в роз'ясненнях ДПСУ, оприлюднених її прес-службою у понеділок.

Згідно із повідомленням, такі перевірки здійснюються щодо дотримання порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності ліцензій, патентів, свідоцтв, в тому числі свідоцтв про державну реєстрацію, виробництва та обігу підакцизних товарів, дотримання роботодавцем законодавства, щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин, з працівниками (найманими особами).

"Фактична перевірка здійснюється без попередження платника податків. Вона може проводитися на підставі рішення керівника органу податкової служби, оформленого наказом, копія якого вручається платнику податків або його уповноваженому представникові під розписку до початку проведення такої перевірки.", - ідеться у роз'ясненні ДПСУ.

Перевірка ДПСУ може здійснюватися, зокрема, за результатами перевірок інших платників податків, за інформацією інших державних органів або органів місцевого самоврядування про виявлення фактів, що свідчать, в тому числі, про порушення законодавства щодо виробництва підакцизних товарів або ведення касових операцій, а також про використання праці найманих працівників без належного оформлення таких трудових відносин.

Реклама:

Крім того, фактичні перевірки можуть здійснюватися за письмовим зверненням покупця (споживача) або у разі неподання платником податків у встановлені терміни звітів про використання касового апарату, книг обліку розрахункових операцій та їх подача з нульовими показниками.

Згідно з роз'ясненням, фактична перевірка проводиться двома і більше посадовими особами органу ДПСУ у присутності посадових осіб суб'єкта господарювання або його представника та/або особи, яка фактично здійснює розрахункові операції.

Тривалість фактичних перевірок, згідно з п. 82,3. статті 82 Податкового кодексу, не повинна перевищувати 10 діб.

Продовження терміну такої перевірки здійснюється за рішенням керівника органу ДПСУ не більше ніж на п'ять діб.

Водночас, згідно з п. 80,4 статті 80 Податкового кодексу, перед початком фактичної перевірки з питань дотримання порядку здійснення розрахункових операцій і ведення касових операцій, посадовими особами органів ДПСУ може бути проведена контрольна закупівля.

При цьому товари, які були отримані під час такої закупівлі, підлягають поверненню платнику податків у непошкодженому вигляді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: