"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Порошенко купив у Григоришина завод

Понеділок, 6 грудня 2010, 12:43

Севастопольський морський завод повністю перейшов під контроль Петра Порошенка.

3 грудня інформаційні агентства повідомили: фонд Prime Assets Management, керуючий активами концерну "Укрпромінвест" Петра Порошенка, викупив 60% акцій Севастопольського морського заводу у кіпрської компанії Malter Enterprises Limited.

Malter Enterprises Ltd підконтрольна російському підприємцеві Костянтину Григоришину, пише газета "Экономические известия".

Згідно з даними ДКЦПФР на кінець 2009 року, це підприємство мало двох основних власників: вищезазначену Malter Enterprises Ltd - 59,9% акцій і Vernon Holdings Ltd - також структура "Укрпромінвесту", - 29,36% акцій.

Реклама:

Крім того, за інформацією джерела в Севастопольській міськраді, у співвласниках заводу значиться з незначним пакетом акцій і екс-міністр промполітики Анатолій Головко.

Сумарно три власники мали більш ніж 90% акцій.

У ЗМІ не раз з`являлася інформація про розбіжності серед акціонерів у питанні управління підприємством, Петро Порошенко навіть робив заяви про своє прагнення сконцентрувати управління заводом у своїх руках.

У неофіційних бесідах представники Григоришина поскаржилися, що були змушені продати актив у зв'язку з його безнадійним фінансовим становищем.

Утримування підприємства коштувало колишньому інвесторові великих витрат, зокрема, на покриття заборгованості по заробітній платі працівників та обов'язкових податкових відрахувань.

Григоришин, який був основним власником підприємства з 2007 року, не раз звинувачувався в умисному доведенні заводу до нинішнього жалюгідного стану.

Злі язики стверджують, що головною метою покупки Григоришиним Севастопольського морського заводу спочатку були його дорогі землі, деякі з яких знаходяться в центральній частині міста Севастополя.

На думку спостерігачів, про те, що інвестор не збирався розвивати завод, говорили і дії його адміністрації, яка встигла розпродати більшу частину обладнання та значно скоротила штат працівників.

Втім, у Григоришина такі звинувачення заперечують.

За словами колишніх власників, головною перешкодою, яка не дозволяла минулій команді успішно працювати на підприємстві, була зношеність основних фондів заводу, а також несприятлива ситуація на світовому фінансовому ринку.

З більшою часткою ймовірності про майбутнє заводу можна буде говорити після 19 січня, коли відбудуться загальні збори акціонерів.

На ньому новий власник представить свою концепцію розвитку підприємства.

До цих пір Порошенко заперечував інформацію, що з'явилася в пресі про майбутнє перепрофілювання заводу і подальшу забудови його території елітним житлом.

Сподіватися на краще працівникам підприємства дає нещодавно проведений косметичний ремонт заводу і замовлення, що з'явилися останнім часом, з боку ВМС України, а також попередні угоди про обслуговування ряду судів ЧМФ РФ.

Втім, у профільній асоціації "Укрсудпром" вважають, що говорити про перспективи заводу з новим інвестором поки рано.

Це вже далеко не перший перепродаж підприємства. Експерти сподіваються, що нинішня концентрація акцій не виявиться банальним бажанням власника перепродати підприємство подорожче, а з часом призведе до повномасштабного виробництва суден на підприємстві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: