Думка експерта: Уряд хоче реанімувати Радянський Союз

П'ятниця, 3 грудня 2010, 13:15

Україна залишиться непривабливою для інвестицій.

Про це заявив голова інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасіченко у коментарі "Економічній правді".

За його словами, вітчизняний ринок акцій сьогодні зростає штучно.

"Країна вже двічі за останні півтора року оголошувала дефолт, а ринку на це начхати. Поки по світу гуляють "дурні" гроші від роздутої емісії, "сміття" може зростати в ціні. Утім, розплата буде набагато серйознішою, ніж 2008 року", - каже Спасіченко.

Кажучи про дефолти, інвестменеджер уточнив, що мова йде про "так звану реструктуризацію боргів НАК "Нафтогазу" і заходи уряду з повернення ПДВ-облігацій".

Реклама:

"У випадку з ПДВ навіть ніхто в борг не давав. Уряд просто вилучив чужі гроші, а замість цього видає якісь облігації з прибутковістю удвічі і тричі нижче за інфляцію", - дивується експерт.

Він стверджує, що в Україні створюються умови для застою, і "вони не мають нічого спільного з інвестиційною привабливістю".

"Інвестори будуть залишати країну, якщо уряд продовжуватиме свою політику реанімації Радянська союзу", - наголошує менеджер.

Про це, за його словами, зокрема, свідчить ембарго на експорт пшениці, контроль цін на внутрішньому ринку, тотальні перевірки бізнесу і здача національних інтересів Росії.

На його думку, ситуація дедалі стає все більш неконтрольованою і не передбачуваною.

"Грецькі проблеми відчув на собі весь фінансовий світ. З того часу проблем стало тільки більше, і вони перейшли в активну фазу. Окрім Греції, проблемних місць в світі вистачає. Так, наприклад, під загрозою опинилася Ірландія", - нагадує керуючий активами.

Спасіченко вважає, що ця ситуація повинна була привести до сильного зниження ринків на 20% - 30%. Розвиток подій було скориговано завдяки оперативним діям чиновників МВФ.

"Зараз немає ринку. Є тільки директиви центральних банків і урядів. За таких умов управління активами перетворюється на гру в рулетку. Ми не можемо знати, коли якийсь з центральних банків у черговий раз вирішить когось рятувати чи вживатиме заходи з охолодження економіки ", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!