"Сірі" мобільні відключать не скоро

Понеділок, 27 грудня 2010, 11:38

Відключення "сірих" телефонів може затягнутися на місяці, оскільки оператори заявляють, що зможуть блокувати трубки лише за рішенням суду.

"Сірим" мобільним телефонам зв'язківці обіцяють влаштувати "страту" в другій половині 2011 року.

До цього відключення нелегалів, починаючи з лютого 2009 року, вже неодноразово переносилося з різних причин.

Як розповів заступник директора Українського центру радіочастот Володимир Кириченко, днями вже почалося тестування устаткування, призначеного для визначення, чи є телефон у базі IMEI-кодів та відключення нелегальних апаратів.

Реклама:

Перевірки триватимуть допоки все не піде "гладко" - не виключено, що на це піде кілька тижнів.

"Думаю, що перші відключення відбудуться вже в першій половині наступного року", - розповів Кириченко.

"За результатами тестування Нацкомісія з питань регулювання зв'язку прийме рішення щодо експлуатації апаратів і даті розсилання SMS-попереджень про сумнівне походження телефону - відключити телефон можуть через 90 днів після одержання абонентом попередження", - додав він.

Втім, відключення нелегалів знову може затягнутися на довгі місяці, оскільки оператори заявляють, що зможуть відключати "сірі" телефони лише за рішенням суду, а не за постановою інших структур.

"Наші системи і фахівці проходять підготовку з відключення таких терміналів, але за законом ми не маємо права цього робити. Зараз система поки що в неробочому стані", - пояснила представник одного з операторів Жанна Ревнова.

Голова НКРЗ Володимир Олійник заявив, що відключення працюючих "сірих" апаратів зараз не пріоритет. Головне - не допустити підключення до роботи нових нелегалів шляхом автоматичного відключення таких апаратів.

"А що стосується відключення вже працюючих, то для цього потрібні зміни в закон "Про телекомунікації".

На мій погляд, вони можуть бути прийняті не раніше другого півріччя 2011 року", - пояснив Олійник.

Поки чиновники вирішують долю сумнівних мобільних, колізією скористалися шахраї: під виглядом перевірок IMEI-кодів вони відбирають у перехожих телефони, заявляючи, що апарат може знаходитися в "чорному списку", тобто крадений.

Насправді всеукраїнський "чорний список" ще не сформований.

Українська правда. Життя 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!