Нацбанк прогнозує нульове сальдо платіжного балансу в 2011 році

Субота, 25 грудня 2010, 11:25

Національний банк України в "Основах грошово-кредитної політики на 2011 рік" прогнозує нульове сальдо платіжного балансу країни в 2011 році.

Про це пише тижневик "Дзеркало тижня" із посиланням на текст документу.

При цьому в Нацбанку прогнозують, що в 2011 році негативне сальдо поточного рахунку буде компенсуватися притоком капіталу за фінансовим рахунком, що зумовить "майже нульове зведене сальдо платіжного балансу".

За оцінками НБУ, негативне сальдо поточного рахунку в 2011 році зросте до 3,9 млрд. доларів (у 2010 році прогнозується від'ємне сальдо 2,8 млрд. доларів) внаслідок подальшого збільшення внутрішнього попиту, як споживчого, так і інвестиційного.

Реклама:

Експорт у реальному вимірі збільшиться на 6,6%, імпорт - на 7,2%, при цьому ціни на експортовані товари зростуть у середньому на 5,5%.

"На фізичні обсяги експорту та імпорту будуть впливати менші, ніж у 2010 році темпи відновлення світової економіки, а також певне зміцнення реального обмінного курсу гривні", - ідеться у документі.

Також, за прогнозами НБУ, позитивне сальдо фінансового рахунку (3,8 млрд. доларів) в 2011 році буде сформовано за рахунок прямих іноземних інвестицій (6,5 млрд. доларів) і чистих залучень реального сектору (2 млрд. доларів), тоді як боргові залучення банківського сектора будуть тільки покривати поточні виплати за раніше отриманими ресурсами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!