Янукович з розумінням ставиться до "газового " терору Росії

П'ятниця, 24 грудня 2010, 22:09

Президент Віктор Янукович запевняє, що Україна зможе домовитися з Росією у питанні газу і модернізації за її участі вітчизняної газотранспортної системи.

Про це він сказав в інтерв'ю тележурналістам.

"Ми збільшили на 72% товарообіг з Росією. За рахунок чого? За рахунок того, що ми зняли гострі питання , які існували між нашими державами в стосунках", - наголосив голова держави.

Окрім цього, президент зазначив, що Україні вдалося вирішити "болюче питання" щодо ціни на газ на початку року.

Реклама:

"Якщо б ми на 100 доларів не знизили ціну на газ, економіка країни не працювала б так. Не було б 4 міляьярдів доларів фактично отриманих інвестицій для України у вигляді знижки ціни на газ", - заявив Янукович.

Також голова держави сказав, що продовжуються переговори про альтернативний "Південному потоку" проекту.

"Ми ведемо сьогодні дуже непрості переговори, запропонувавши український проект модернізації української газотранспортної системи замість будівництва Південного потіку Це неприємне питання для Росії і воно неприємне для України  з точки зору того, що нам це дуже невигідно, щоб будь-які обсяги газу йшли в обхід території України", - підкреслив він.

При цьому Янукович зазначив, що держава "повинна створити всі умови і надати всі гарантії, й технічні, і політичні Росії і Євросоюзу, що Україна надійний транзитер".

"Ми намагаємося бути переконливими, тому ця боротьба триває, вона не проста. Це боротьба. Це боротьба реальна і конкретна і ми пішли з відкритим забралом. З першої хвилини ми сказали, що якщо це спосіб шантажу, впливу на Україні, щоб Україна там в якихось питаннях пішла на зустріч ... ми це розуміємо", - заявив гарант.

"У політиці та відносинах іноді такі прийоми бувають. Тим більше, це було до нас, це було за минулої влади. Фактично це була відповідь Росії на ту авантюрну політику у відносинах України з Росією", - додав він.

За словами президента, якщо Росія і Єврсосоюз погодяться на "український варіант" модернізації державної газотранспортної системи Південний потік відпадає сам по собі.

"Ми з Медведєвим у цьому році офіційно зустрічалися десять разів і ще три рази неофіційно на різних міжнародних підприємствах. Не було зустрічі, де б я не піднімав це питання", - підтвердив Янукович.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!