Аграрії обіцяють мільярдні збитки, якщо уряд не допоможе з технікою

Четвер, 23 грудня 2010, 11:41

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" прогнозує збитки аграріїв в обсязі 7,5 млрд. гривень у разі відсутності державної підтримки на технічне переоснащення в 2011 році.

Про це сказано в повідомленні асоціації, передає агентство "Українські новини".

"Якщо в 2011 році держава не простимулює технічне переоснащення галузі, то втрати від використання старих непродуктивних комбайнів і тракторів можуть досягти 7,5 млрд. гривень", - цитується в повідомленні президент асоціації Алекс Ліссітса.

УКАБ зазначає, що скорочення кількості тракторів і комбайнів у сільськогосподарських підприємствах на початок 2010 року порівняно з кінцем 2000 року становило 47% і 44% відповідно.

Реклама:

Зі слів Ліссітси, ситуація ускладнилася в 2009 році, коли обсяг українського ринку сільськогосподарської техніки з 1,8 млрд. доларів скоротився більш ніж втричі через недостачу коштів у виробників сільськогосподарської продукції в період фінансової кризи.

"Кредитування АПК було вкрай обмеженим і дорогим, в основному стосувалося короткострокових позик для забезпечення ліквідності капіталу, відповідно можливість інвестувати в нову високопродуктивну техніку була вкрай обмежена", - підкреслюється в повідомленні.

УКАБ зазначає, що в умовах тотальної економії більшість аграріїв намагалися обходитися ремонтом старої техніки, що часто виходила з ладу й призводила до значних втрат врожаю.

Так, за даними асоціації, серед зернових комбайнів, які все-таки поповнили парк техніки в сільському господарстві в 2009 році, понад 60% були старими, тоді як до кризи їх частка становила менш як 40% ринку.

У повідомленні зазначається, що зараз є величезний попит на високопродуктивну техніку, однак він вимагає бюджетної підтримки.

На думку асоціації, реалізація такого стимулювання стабільності галузі можлива й має проводитися в рамках проекту "Зерно України".

Кабінет міністрів пропонує Верховній раді виділити 369,3 млн. гривень Національній акціонерній компанії "Украгролізинг" з метою закупівлі техніки й обладнання для агропромислового комплексу для подальшої передачі у фінансовий лізинг в 2011 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!