"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд екстрено позичив півмільярда

Вівторок, 21 грудня 2010, 10:08

Мінфін в екстреному порядку випустив єврооблігації і залучив 500 млн. доларів.

Повідомлення про прийняте Кабміном рішення залучити 600 млн. доларів - постанова № 1148 від 15 грудня з'явилося на сайті уряду тільки 20 грудня, пише видання "Комерсант-Україна".

У документі наголошується, що Мінфін повинен розмістити єврооблігації з прибутковістю 6,7% річних.

Процентний дохід за облігаціями виплачується двічі на рік, а погашення заплановане на 21 грудня 2011 року.

Реклама:

Суверенний випуск Україні був проданий за один день, але Мінфін отримав на 100 млн. доларів менше запланованого, розповіла аналітик ІК Dragon Capital Ольга Сливинська.

"З повідомлення Bloomberg випливає, що книга заявок закрита 20 грудня. Мабуть, заявок було на 500 млн. доларів, і організатори не добирали більше", - сказала вона.

Андеррайтером виступив Credit Suisse.

У компанії-організатора вересневого розміщення України на 2 млрд. доларів -VTB Capital - від коментарів відмовилися.

Експерти називають розміщення уряду неринковим, так як його road-show не проводилося.

"Я сумніваюся, що, якщо був ринковий випуск, вони встигли б розміститися зараз - напередодні різдвяних свят, коли багато інвесторів вже починають відпочивати", - пояснив начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин.

Учасники ринку порівнюють це розміщення із залученням Мінфіном 568 млн. доларів у листопаді для екстрено зареєстрованої нової держкомпанії "Фінансування інфраструктурних проектів".

Випуск бондів гарантує фінансування бюджету у разі, якщо МВФ не встигне до кінця року перерахувати України новий транш 1,6 млрд., впевнені експерти.

"Є два варіанти: необхідність рефінансування кредиту російського банку, сумніви в отриманні траншу від МВФ", - вважає пан Печеріцин.

8 грудня заступник міністра фінансів Андрій Кравець заявив агентству Reuters, що бридж-кредит ВТБ не буде повернуто у грудні, а пролонгований ще на півроку.

Більш вірогідним є те, що Мінфін за рахунок залучених 500 млн. погасив бонди на 35,1 млрд. японських єн -419,1 млн. доларів і виплатив дохід за ними в 561,6 млн. єн - 7,6 млн доларів.

Ці бонди на 297,5 млн. доларів у грудні 2006 року випускав міністр фінансів Микола Азаров.

Тільки за рахунок зміцнення курсу єни Україна переплатила 40% суми кредиту - втрата держави склала 121,6 млн.

На думку Ольги Сливинської, найбільш ймовірно, що покупцями останнього випуску євробондів стали великі американські фонди і російський ВТБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!