"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Податкова не дасть "Нафтогазу" розвиватися

Понеділок, 20 грудня 2010, 11:07

Посилення податкових зобов'язань у відношенні "Нафтогазу" з боку Кабміну не дозволить компанії збільшити інвестиції в 2011 році.

Незважаючи на зростання виручки від продажу природного газу, компанія не зможе реалізувати ці плани, пише видання "Комерсант-Україна".

У п'ятницю прес-служба НАК "Нафтогаз Україна" розповсюдила заяву, згідно з якою за підсумками 11 місяців 2010 року компанія реалізувала споживачам 39,9 млрд. кубометрів природного газу вартістю 60,2 млрд. грн.

Це на 20% більше в натуральному вираженні і на 34,6% - у фінансовому, ніж за аналогічний період 2009 року.

У "Нафтогазі" також уточнили, що за підсумками року компанія планує зберегти 20-відсоткове зростання реалізації газу і вийти на 44 млрд. кубометрів, що дозволить виручити на 35% більше коштів.

Реклама:

За даними Мінпаливенерго, в основному реалізація зросла за рахунок збільшення на 59,7% споживання природного газу промисловістю.

Згідно з оцінками джерела в Мінпаливенерго, за підсумками року за рахунок зростання реалізації газу додатковий прибуток НАК складе 150-200 млн. дол.

"Ми планували використовувати її на створення мережі АЗС і на розробку родовищ в Єгипті та в ОАЕ", - повідомив співрозмовник видання, додавши, що компанія планує створити мережу з 150 АЗС до кінця 2015 року.

Утім, плани можуть не реалізуватися через наміри Кабміну збільшити податкові відрахування.

"У новий фінансовий план "Нафтогазу" Кабмін заклав норму, згідно з якою вся додатковий прибуток піде на те, щоб покрити збільшення рентної плати та інших податків", - відзначило джерело.

У зв'язку з прийняттям нового Податкового кодексу в Україну нафтогазові компанії зазнаватимуть істотних збитків. Зокрема, рентна плата за видобуток нафти та природного газу збільшиться на 40%, до 280 гривень за тисячу кубометрів газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!