Хорватія злізла з газової голки "Газпрому"

П'ятниця, 17 грудня 2010, 09:52

Країни Євросоюзу почали застосовувати радикальні заходи з заміни російського газу альтернативними поставками.

Першою відмовилася від контракту з "Газпромом" хорватська INA. З 1 січня 2011 року єдиним імпортером газу до Хорватії стане італійська ENI.

Реклама:

Як пише російське видання "Коммерсант", хорватська INA Group повідомила, що її дочірня Prirodni plin підписала контракт на закупівлю газу з ENI.

"За підсумками тендеру, метою якого було вибрати високонадійного постачальника з найсприятливішими умовами за ціною, було вибрано пропозицію ENI - вона поставить з 1 січня 2011 року впродовж трьох років по 750 млн. кубометрів щорічно", - заявив президент правління INA Жолтан Алдот.

У прес-службі компанії підтвердили, що довгостроковий контракт з "Газпромом" закінчується 31 грудня, а з 1 січня єдиним постачальником буде ENI.

У результаті, як вважають в INA, компанія домоглася "більшої гнучкості в кількості і цінових параметрах газу", зберігши можливість імпорту за двома маршрутами - із Словенії і з з'єднаного Угорсько-Хорватського газопроводу, запуск якого запланований на найближчий час.

Хорватія споживає близько 3 млрд. кубометрів газу на рік і забезпечує більше 60% попиту за рахунок власного видобутку.

В "Газпром експорті" підтвердили, що контракт з Prirodni plin, що передбачає поставку до Хорватії до 1,2 млрд. кубометрів газу, закінчується в кінці 2010 року.

"Газпром експорт" взяв участь в тендері INA. "Офіційних результатів тендеру в Хорватії ми не отримали, рішення партнерів не коментуємо", - пояснили в "Газпром експорті".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: