НБУ каже, що інфляцію стримує газ і комтарифи

Четвер, 16 грудня 2010, 17:28

Нерівномірне зростання ціни на газ і тарифів у ЖКГ стримує інфляцію в Україні.

Говориться в аналізі інфляції Національного банку за листопад, повідомляє УНІАН.

За даними НБУ, незважаючи на підвищення цін на газ для підприємств теплокомуненерго в серпні на 50%, зростання цін на опалення і гарячу воду з початку опалювального сезону становило лише 1,9% - - 25%.

"Місцеві органи влади утрималися від чергового підвищення тарифів на ЖКП..., внаслідок чого внесок зміни адміністративно регульованих цін і тарифів, до індексу споживчих цін був на низькому рівні - 0,1 п.п.", - говориться в повідомленні.

Реклама:

Нацбанк констатує, що в листопаді продовжилося уповільнення зростання ІСЦ як у місячному, так і в річному вимірюванні, у листопаді 0,3% і 9,2%, відповідно, порівняно з 0,6% і 10,2% у жовтні.

За даними НБУ, основним чинником зменшення темпів зростання ІСЦ є здешевлення сирих продуктів на 0,6% за місяць.

Цей ефект став результатом цінової корекції на окремих продовольчих ринках після стрімкого зростання у вересні та застосування адміністративного впливу для обмеження зростання цін.

У НБУ вважають, що в умовах істотного зниження цінового тиску на продовольчих ринках, вплив зростання цін товарів з високим ступенем обробки у зміну ІСЦ залишається стабільно високим, базовий ІСЦ за місяць зріс на 0,7%, внесок у ІСЦ 0,4 п.п.

Така ситуація є наслідком вторинних ефектів від зростання цін на продовольчу сировину в попередніх періодах і підвищення ставок акцизного збору на алкоголь і тютюнові вироби.

Інфляційний тиск, на думку аналітиків Нацбанку, також стримували низький споживчий попит в умовах слабкого стимулювання з боку уряду, а також повільне відновлення кредитного процесу.

Фактичний сукупний попит перебуває на рівні нижче потенційного і продовжує виступати ключовим чинником стримування інфляційного тиску.

Підтвердженням цього в НБУ вважають уповільнення в листопаді річних темпів зростання цін практично за всіма складовими ІСЦ.

Зважаючи на те, що незначне уповільнення річних темпів зростання номінальної заробітної плати до 19,1%, було компенсоване зниженням інфляції, а темпи зростання реальної заробітної плати за 2010 рік залишилися помірними і становили 10,8%, їх вплив на зростання споживчого попиту був слабким.

У свою чергу, невизначеність, пов`язана з впливом Податкового кодексу на умови діяльності малого бізнесу, виступає ризиком погіршення фінансових результатів малих підприємств і відповідного зниження доходів населення.

Крім того, достатньо високі ризики приватного сектора продовжують стимулювати вкладення банків в ОВДП.

Так, обсяг ОВДП у власності комерційних банків у листопаді зріс на 3,7 млрд. гривень, що перевищує обсяг наданих кредитів в економіку - 2,5 млрд.

Враховуючи лаг впливу фіскальної політики на розвиток інфляційних процесів, уповільнення темпів зростання витрат зведеного бюджету впродовж травня-жовтня, з 52,1% до 22,7%, зумовлює помірний тиск на ціни з боку попиту.

НБУ відзначає, що зростання світових цін на нафту і припинення імпорту нафтопродуктів до України без сплати податків і зборів визначали зростання цін на паливо, на 1,8% за місяць і 2,5% в річному вимірюванні.

Подальше зростання цін на нафту і нафтопродукти стимулюватиме зростання цін на решту складових споживчої корзини.

Темпи зростання індексу цін виробників в листопаді сповільнилися до 18,9%.

Така динаміка ІЦП обумовлена майже виключно зменшенням цін у виробництві електроенергії на 7,4%, внаслідок чого зниження цін у сегменті виробництва електроенергії, води і газу становило 6,6%.

Таку динаміку НБУ пояснює зростанням питомої ваги атомної електроенергії, а також зниженням відпускного тарифу генеруючими компаніями теплоелектростанціям, враховуючи зменшення регулюючих коефіцієнтів.

Ціни за рештою компонентів ІЦП стабільно зростали, що свідчить про зростання попиту як на внутрішніх, так і на зовнішніх ринках.

Основний внесок у зростання ІЦП у листопаді відбувся за рахунок харчової промисловості - 0,3 п.п., зростання цін на 1,5%, хімічної промисловості - 0,2 п.п., зростання цін на 3,2%, і металургії - 0,2 п.п., зростання цін на 1,2%.

За даними Держкомстату, інфляція в Україні в листопаді 2010 року, порівняно з жовтнем, становила 0,3%, з початку року - 8,2% порівняно з листопадом 2009 року - 9,2%, порівняно з січнем-листопадом 2009 року - 9,4%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: