"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Реальний дефіцит Пенсійного фонду складе 72 мільярда - експерт

Середа, 15 грудня 2010, 10:47

Прогнозоване проектом держбюджету на 2011 рік скорочення дефіциту Пенсійного фонду з 64 млрд. гривень до 58,3 млрд. гривень є результатом маніпуляції з цифрами макропоказників держбюджету, а не наслідками проведення пенсійної реформи в України.

Про це заявив колишній перший заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко у коментарі "Економічній правді".

Як зазначив експерт, фонд оплати праці працівників та грошового забезпечення військовослужбовців прогнозується у 2011 році на рівні 390,8 млрд. гривень, що на 15% більше плану на 2010 рік, коли цей показник склав 338,9 млрд. гривень.

"Проте, дані Держкомстату засвідчують, що фонд оплати праці у 2010 році буде значно меншим від прогнозного показника. Протягом січня-жовтня цього року фонд оплати праці становив лише трохи більше 240 млрд. гривень", - відзначив Розенко.

Реклама:

Таким чином, на його думку, навіть за найбільш оптимістичним варіантом розвитку подій ФОП у 2010 році складе не більше 310 млрд. гривень.

"На основі такого показника можна зробити висновок, що реальний фонд оплати праці 2011 року становитиме, в кращому випадку - 350 млрд. гривень, що на 40,8 млрд. гривень менше показника прогнозу Кабінету міністрів", - зазначив колишній перший заступник міністра праці та соціальної політики.

"Отже, Пенсійний фонд отримає на 14 млрд. доходів менше, ніж це зафіксовано в проекті держбюджету. Реальний дефіцит бюджету Пенсійного фонду України в 2011 році становитиме понад 72 млрд. гривень, не 58,3 млрд. гривень, як це визначено зараз", - наголосив Розенко.

За словами експерта, уряд свідомо занижує розмір дефіциту бюджету Пенсійного фонду з огляду на вимоги МВФ щодо необхідності скорочення зазначеного дефіциту.

Проте, робить це лише шляхом маніпуляції із цифрами фонду оплати праці, а не за рахунок здійснення комплексної пенсійної реформи в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!