Українці отримають дешеві кредити тільки з дешевими депозитами

Неділя, 12 грудня 2010, 19:52

Дешеві кредити в Україну прийдуть зі значним подешевшанням депозитів.

Про це сказав голова правління Ерсте Банку Павел Цетковський у програмі "Реальна економіка" на телеканалі UBC.

"Дешеві кредити в Україні будуть тоді, коли депозити будуть коштувати в гривні не 10 і 15%, а 2-5%. Коли будуть депозити коштувати 2-5%, тоді інфляція буде під контролем. Те, що ми бачимо зараз в Україні, - інфляція вже не 15-20%, проте все рівно вона в районі 10%, це офіційна, іншої в нас немає", - сказав банкір.

Окрім того Цетковський зазначив, що в Україні існує міф довгострокових ресурсів.

Реклама:

"Наприклад в Чехії, коли подивитися на любий чеський баланс, то 80-90% ресурсів коротші одного року, і вони себе прекрасно почувають, кредитуючи на 10-15 років. Це пов'язано з тим, що система як така стабільна", - зауважив співрозмовник програми.

"Вони знають, що якщо беруть ресурси з поточних рахунків і направляють на автокредит на 5 років і це не суттєво впливає на ліквідність, оскільки ці гроші в банку залишаться, вони нікуди не підуть", - резюмував топ-менеджер банку.

В свою чергу, президент українського аналітичного центру Олександр Охріменко додав, що в Україні "довгих грошей" в найближчі 10 років розміщувати ніхто не буде.

"Пройде час, суспільство заспокоїться, тоді можна буде говорити про розміщення на 3 роки, можливо, на 5 років. Згадайте часи, коли найдовший депозит був 3 місяці, зараз - рік", - підкреслив експерт.

Ділова програма "Реальна економіка" - щотижневе аналітичне ток-шоу, присвячене основним подіям та проблемам економіки України.

Програма готується продакшн-студією "Реальна економіка" спільно з інтернет-виданням "Економічна правда".

Прем`єра програми - щосуботи о 20.45 на телеканалі UBC, повтори програм - з неділі по п'ятницю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!