Митниця наділить себе новими повноваженнями

Вівторок, 9 листопада 2010, 09:16

Зміни в Митний кодекс дозволять митникам проводити постаудит - перевіряти фінансово-господарську діяльність підприємств.

Документ планується зареєструвати від імені голови комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики Віталія Хомутинника, пише видання "Комерсант-Україна".

Ці поправки підготовлені спільно з Держмитслужбою, яка прагне спростити процедуру митного контролю, скоротити кількість необхідних документів і ввести електронне декларування.

З документа випливає, що Держмитниця претендує і на розширення своїх повноважень.

Реклама:

Одним з видів митного контролю запропоновано зробити перевірку фінансово-господарської діяльності підприємств у питаннях дотримання митного законодавства.

Митники зможуть перевіряти фінансову та бухгалтерську документацію, звіти, контракти, а також обстежувати виробничі, складські та торговельні приміщення суб'єкта.

Перевірки (планові і позапланові) будуть тривати 90 робочих днів з можливістю їх припинення і продовження на невикористаний термін.

На такі ж права за проектом Податкового кодексу претендувала і Державна податкова адміністрація (ДПАУ), але після обговорення ці норми були виключені.

У Держмитниці також хочуть самостійно формувати графік проведення перевірок без узгодження його з ДПАУ.

Митники намагалися отримати таку можливість і підготували зміни до відповідної постанови Кабміну, але документ не був погоджений з Держпідприємництва.

Співрозмовник в Держмитниці неофіційно розповів, що повноваження щодо самостійного затвердження плану перевірок необхідні службі тому, що в більшості випадку ДПАУ відмовляє у перевірці підприємств, якими зацікавилися митні органи.

Зараз аудит проводиться одночасно всіма контролюючими органами.

"Не всі підприємства захочуть допускати митні органи до своєї фінансово-бухгалтерської документації - не тому, що у всіх скелети в шафі, а тому, що не вважають це за доцільне. Ці функції є у податкової", - зазначає один із брокерів.

Підрозділи митної варти посилять контроль за переміщенням багажу та ручної поклажі фізосіб і зможуть проводити їх повторний огляд для боротьби з мінімізацією митних платежів.

"Громадянам простіше провезти годинник вартістю 130 тис. євро під виглядом їх використання, ніж сплатити всі необхідні платежі з них", - говорить заступник голови Держмитниці Сергій Семка, додаючи, що таким чином перевозяться парфумерія, коштовності, культурні цінності.

Строки декларування запропоновано скоротити вдвічі - до п'яти днів.

Сьомка пояснив, що в 90% випадках оформлення займає до трьох днів, тому вирішено переглянути строки подання декларацій.

Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації торговців транспортними засобами Олександр Абарінов вважає, що розширення функцій Держмитниці - перший крок до отримання права оперативно-розшукової діяльності.

Але поки ця функція в проекті не прописана, щоб спростити його прийняття. "Митники занадто замахнулися, думаю, Рада ці функції не підтримає", - говорить гендиректор Асоціації підприємців побутової техніки та електроніки Олег Іванов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: