"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українці несуть все більше грошей до банків

П'ятниця, 5 листопада 2010, 10:59

У жовтні 2010 року загальний обсяг депозитів збільшився на 1,8% - до 400 млрд. гривень.

Такі дані оприлюднив Національний банк України.

З початку року, за даними НБУ, приріст депозитів становить 22%.

"Як і раніше, більш високі темпи зростання демонстрували кошти в національній валюті, обсяг яких за місяць збільшився на 2,0% (з початку року - на 32,2%), тоді як в іноземній - на 1,6% (з початку року - на 10,7%)", - зазначається у повідомленні.

Реклама:

Одночасно відбулося покращення строкової структури депозитів.

Частка довгострокових депозитів у загальному їх обсязі упродовж жовтня збільшилася з 28,9% до 29,8% (на початок року становила 24,4%).

Кошти юридичних осіб у жовтні продовжували зростати більшими темпами (на 2,7%) порівняно із депозитами населення (1,3%).

"На динаміку коштів юридичних осіб упродовж останніх двох місяців позитивно вплинуло виконання державою зобов'язань із погашення заборгованості з ПДВ, яке було здійснене шляхом випуску державних цінних паперів. Реалізуючи на ринку ці цінні папери, суб'єкти господарювання отримували на свої рахунки в банках ліквідні кошти", - відзначають в НБУ.

Водночас, обсяг кредитів населенню у жовтні зменшився на 0,6%, що відбулося за рахунок зменшення на 1,3% позик в іноземній валюті, тоді як кредити в національній валюті збільшилися на 1%.

При цьому в Нацбанку відзначили, що певне збільшення інфляційних очікувань мало наслідком зростання середньозваженої вартості кредитів у національній валюті у жовтні з 13% до 13,1%.

Водночас, інфляційні ризики не позначилися на динаміці вартості депозитів, середньозважене значення якої в національній валюті у жовтні зменшилося до 7,7% з 8,1% у вересні.

На міжбанківському кредитному ринку середньозважена вартість коштів у жовтні знизилася до 2,3% (за кредитами овернайт - до 1,6%), порівняно із 2,5% (за кредитами овернайт - 1,9%) у вересні.

На динаміці вартості депозитів позначилося зменшення зацікавленості банків у залученні додаткових коштів в умовах повільного зростання попиту на кредити, зазначають в НБУ.

У жовтні обсяг кредитних вкладень збільшився на 0,7% (з початку року - на 1,1%) - до 725,2 млрд. гривень.

Збільшення залишків кредитних вкладень у жовтні відбулося за рахунок позик юридичним особам - на 1,2% за рахунок зростання залишків за кредитами як в національній, так і в іноземній валюті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!