Енергокомпанії викреслили зі списку стратегічних

Четвер, 4 листопада 2010, 20:22

Уряд переглянув критерії віднесення об'єктів державної власності до тих, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, фактично вилучивши зі списку  теплові енергогенеруючі та обласні енергопостачальні (обленерго) компанії.

Тим самим уряд спрощує їх приватизацію, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з постановою Кабінету міністрів № 999 від 3 листопада, тепер до стратегічних зараховують підприємства ПЕК, частка продукції яких за основним видом діяльності на загальнодержавному ринку товару перевищує 20%, тоді як раніше до стратегічних зараховували всі підприємства об'єднаної енергосистеми.

На даний час жодна з теплових енергогенеруючих компаній та обленерго не займає більше 20% ринку.

Реклама:

Нова редакція критеріїв відносить до стратегічних об'єктів в ПЕК диспетчерське управління об'єднаною енергосистемою, магістральні і міждержавні електромережі, атомні, гідроакумулюючі і гідроелекростанціі (крім малих ГЕС), а також державне підприємство "Енергоринок".

Уряд також знизив вимоги зарахування до стратегічних підприємств, що забезпечують функціонування інфраструктури або здійснюють видобуток і переробку корисних копалин загальнодержавного значення: якщо раніше частка їхньої продукції на ринку певного товару повинна була перевищувати 15%, то тепер - 20%.

Крім того, з переліку критеріїв вилучені підприємства, пов'язані із забезпеченням оборони і безпеки держави, зокрема підприємства оборонно-промислового комплексу, проте до нього внесено два нових пункти.

По-перше, підприємства авіаційної і ракетно-космічної промисловості, по-друге, підприємства, контроль за діяльністю яких з боку держави гарантує захист громадян від наслідків неконтрольованого виготовлення, використання або реалізації небезпечної продукції, послуг або небезпечних виробництв.

Уряд доручив Мінекономіки в місячний термін затвердити порядок подання та розгляду з формування переліку стратегічних об'єктів, а міністерствам та іншим центральним органам влади - у двомісячний термін подати пропозиції по кожному об'єкту з обгрунтуванням для прийняття Кабінетом міністрів відповідного рішення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!