"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рахункова палата хоче ще один секвестр держбюджету

Четвер, 4 листопада 2010, 17:39

Колегія Рахункової палати затвердила висновок щодо виконання Держбюджету за дев'ять місяців 2010 року і зазначила, що рівень виконання показників доходів та видатків державного бюджету є низьким.

"Навіть з урахуванням 14,5 млрд. гривень переплат податків і зборів доходи загального фонду державного бюджету, що є джерелом загальнодержавних видатків, не виконано на 7,2 млрд. гривень, або 4,8%", - йдеться в повідомленні відомства.

У цілому до державного бюджету надійшло 162,7 млрд. гривень, або лише 67,7% планового річного обсягу.

"Оформлення облігаціями внутрішньої державної позики 16,4 млрд. гривень заборгованості перед платниками податку на додану вартість зумовило її зменшення більше, ніж удвічі, до 10,4 млрд. гривень", - підкреслюють у Рахунковій палаті.

Реклама:

Відомство зазначає, що запровадження зазначеного механізму відшкодування податку на додану вартість призводить до втрати суб'єктами підприємництва обігових коштів.

"Видатки загального фонду державного бюджету не виконано на 4,8 млрд. гривень, або 2,7%. У цілому видатки державного бюджету проведені в сумі 215,2 млрд. гривень, або лише 68,7% річних призначень. У той же час на кінець звітного періоду на рахунках державного бюджету обліковувалися залишки коштів у сумі 44,5 млрд. гривень, у тому числі загального фонду - 24,9 млрд. гривень", - йдеться в повідомленні.

Кошти державного бюджету переважно спрямовувалися на поточні видатки, частка яких складала 95%.

"Дефіцит державного бюджету становив 52,8 млрд. гривень, або у 2,2 рази більше, ніж у відповідному періоді 2009 року, а його фінансування відбувалося в основному за рахунок державних запозичень, що досягли 98,6 млрд. гривень, або 83,8% річного плану. Державний та гарантований державою борг збільшився на 86,4 млрд. гривень, або 27,2% до 404,3 млрд. гривень", - вважають у відомстві.

Фахівці Рахункової палати зазначають, що переважне здійснення середньо- та короткострокових державних запозичень (80 відс.) призведе до зростання боргового навантаження та спонукатиме подальше проведення запозичень для рефінансування накопичених боргів.

"Колегія Рахункової палати вважає за доцільне: з метою скорочення дефіциту внести зміни до державного бюджету на 2010 рік у частині уточнення показників доходів, видатків та фінансування, а також оптимізувати державні видатки шляхом скорочення непріоритетних і неефективних витрат", - йдеться в повідомленні.

У відомстві резюмують, що вказані заходи дозволять сформувати реалістичні показники державного бюджету на 2011 рік та призупинити зростання боргового навантаження.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!