Через схеми мінімізації ПДВ бюджет втрачає майже 30 мільярдів – експерт

Четвер, 25 листопада 2010, 20:50

За розрахунками експертів Національного інституту стратегічних досліджень через застосування схем мінімізації оподаткування ПДВ бюджет втрачає майже 30 млрд. гривень.

Про це заявив завідувач сектору грошово-фінансової стратегії Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован у статті для газети "Дзеркало тижня".

"За розрахунками експертів Національного інституту стратегічних досліджень, лише через застосування схем мінімізації оподаткування ПДВ бюджет втрачає 25,6% обсягу потенційно можливих надходжень, а це майже 30 млрд. гривень. Очевидно, що втрати бюджету від мінімізації сплати податку з доходів фізичних осіб та податку на прибуток підприємств також є значними", - переконаний експерт.

Водночас, Молдован підкреслює, що намагання законодавців у новому Податковому кодексі унеможливити подібні схеми є доречним, проте сумніви викликають способи реалізації цього наміру.

Реклама:

"Закономірно, що завдання перекриття таких схем є серед ключових пріоритетів податкової реформи. Більш неоднозначним є питання, чи запропоновано Податковим кодексом найбільш ефективні інструменти його реалізації", - зазначив експерт.

На його думку, Кодекс чітко віддає перевагу розширенню функцій контролюючих органів перед впровадженням "обмежувальних" законодавчих механізмів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!