"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ придбав своїм пенсіонерам свинарник

Вівторок, 23 листопада 2010, 14:01

Корпоративний недержавний пенсійний фонд Національного банку докупив 6 млн. акцій публічного АТ "Свіжачок", що в Запорізькій області.

Таким чином НБУ збільшив свій пакет акцій до контрольного, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Вирішили викупити частину акцій у власників і довести свій пакет до контрольного ", - повідомив директор дирекції з управління НПФ Сергій Брагін.

Пакет акцій був придбаний на аукціоні фондової біржі "Перспектива" (Дніпропетровськ) 9 листопада. Як уточнили агентству на біржі, акції були куплені за номіналом 1 гривня.

Реклама:

На лютий 2010 року корпоративного НПФ Нацбанку належало 22504000 акцій, або 40% у статутному капіталі товариства, а докуплю було 10,67%.

Брагін уточнив, що за наполяганням пенсійного фонду "Свіжачок" був перетворений в публічне АТ.

Згідно з даними "Перспективи", ДКЦПФР зареєструвала випуск акцій 26 жовтня.

Потім 9 листопада акції були внесені до котирувального списку другого рівня лістингу біржі, однак 15 листопада виключені з нього і залишені у котирувальному списку нульового рівня.

Як повідомив Брагін, "Свіжачок" - це сучасний тваринницький комплекс.

Поголів'я свиней на ньому вже перевищує 6,5 тис. У 2011 році його планується збільшити до 10 тис. При цьому значні кошти були вкладені в інфраструктуру.

Представник НВФ уточнив, що покупцем продукції виступає Глобинський м'ясокомбінат, який готовий збільшити закупівлі якісного м'яса, тому проблем зі збутом "Свіжачок" не відчуває.

Брагін додав, що свинарство з урахуванням наявності у фонду "довгого" ресурсу є вигідним вкладенням з точки зору рентабельності та зростання капіталізації.

За його словами, "Свіжачок" - це не єдині інвестиції корпоративного НПФ НБУ в реальний сектор: є ще проекти з оренди нерухомості, в медичному бізнесі.

Корпоративний НПФ НБУ, зокрема, не так давно придбав 28% акцій у публічному АТ "Ельба", яка з 15 листопада також внесено в біржовий список "Перспективи".

Це підприємство зі статутним капіталом 19,445 млн. гривень відомо виробництвом на Тхорівском спиртовому заводі авто-і побутової хімії під торговою маркою "Арктика" і виробляє понад 5 млн. літрів технічних рідин.

Корпоративний НПФ НБУ є найбільшим НПФ в країні.

Він має особливий статус на ринку, оскільки одночасно виступає керуючою компанією, адміністратором і охоронцем.

На час створення фонду банк аргументував свою позицію особливим статусом на фінансовому ринку країни, обумовленим Конституцією і законом про Нацбанк.

За даними фонду, до липня 2009 року основну частину коштів він тримав на депозитах, частково інвестуючи в облігації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!