"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ТНК-ВР хоче вкласти в український нетрадиційний газ 2 мільярди

Субота, 20 листопада 2010, 10:40

Група ТНК-ВР може інвестувати в розвиток газового бізнесу в Україні до 2 млрд. доларів впродовж найближчих 25 років.

Про це повідомили у прес-службі ТОВ "ТНК-ВР Коммерс" ,передає УНІАН.

Як зазначили у компанії, ТНК-ВР хоче вивчити можливості видобування газу з нетрадиційних джерел.

Йдеться про звичайний газ метан, що міститься у низькопроникних породах - щільних піщаниках і глинистих сланцях, що утруднює і здорожує його видобування.

Реклама:

"Ми маємо намір використовувати передові технології, що позитивно зарекомендували себе на міжнародних ринках, зокрема в США, де видобуток газу з нетрадиційних джерел торік перевищив половину загального національного обсягу видобутку", - зазначили в компанії.

Зараз не відомо, чи є в Україні економічно ефективні ресурси газу з нетрадиційних джерел.

Для того, щоб з`ясувати це, потрібне додаткове геологічне вивчення ресурсного потенціалу, а також проведення оцінки економічної ефективності реалізації таких проектів.

Компанія має намір пробурити в щільних піщаниках три пошукові свердловини на першому етапі і, у разі отримання задовільних результатів, - передбачається буріння додаткових пошукових і розвідувальних свердловин у західній частині Донецького вугільного басейну, що буде основою для ухвалення рішення про подальші дії.

"Первинні інвестиції передбачаються в розмірі до 50 млн. доларів. При цьому, у разі підтвердження економічної ефективності реалізації проекту, ТНК-ВР може інвестувати в розвиток газового бізнесу в Україні до 2 млрд. доларів впродовж найближчих 25 років", - зазначили у компанії.

При цьому повідомляється, що реалізація проекту допоможе створити значну кількість додаткових робочих місць в Україні, залучити і впровадити сучасні технології, а також забезпечити нове стабільне джерело поповнення бюджету держави.

Підтвердженням масштабності і важливості намірів стало підписання Меморандуму про співпрацю між Кабінетом міністрів, "Нафтогазом України", урядом Російської Федерації і Групою компаній "ТНК-ВР" щодо розвідки і видобування газу щільних піщаників від 27 жовтня 2010 року.

18 листопада компанія підтвердила свою зацікавленість у розвитку проекту, підписавши Меморандум про співпрацю з Луганською обласною радою і Луганською обласною державною адміністрацією щодо розвідки і видобування природного газу з щільних піщаників у Луганській області.

ТНК-ВР - міжнародний вертикально інтегрований холдинг, який входить у десятку найбільших приватних нафтових компаній у світі за обсягами видобування нафти.

Компанія була утворена в 2003 році унаслідок злиття нафтових і газових активів компанії ВР у Росії і нафтогазових активів консорціуму "Альфа, Аксесс/Ренова" (ААР).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: