Нардепи відмовилися звітувати про свої витрати

Вівторок, 2 листопада 2010, 14:27

Верховна рада відклала проект закону, який передбачав обов'язкову декларацію витрат високопоставлених посадових осіб.

За проект закону про заходи державного фінансового контролю публічної служби №4472 проголосували тільки 124 депутати, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Пропозицію направити документ на повторне перше читання підтримали 295 парламентаріїв.

Бютівець Сергій Власенко перед голосуванням пояснив, що документ передбачає декларування доходів і видатків усіх публічних чиновників, починаючи від депутатів місцевих рад і закінчуючи президентом, а також декларації їх родичів.

Реклама:

"Якщо ми приймемо цей закон, не зможе вже суддя приїжджати до суду на "Мерседесі" і говорити, що це "Мерседес" його тещі чи його мами, яка пропрацювала все життя вчителькою у сільській школі", - зазначив він.

У ході обговорення депутат від Партії регіонів Іван Вернидубов зазначив, що документ не може бути підтриманий, оскільки пропонує надто широке коло суб'єктів декларування та занадто великий перелік об'єктів декларації.

При цьому він звернув увагу на те, що не можна вимагати декларації від родичів публічних чиновників, бо, наприклад, діти можуть жити окремо і бути в конфлікті з батьками.

Депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський назвав проект недосконалим і додав, що документи такого рівня повинні бути якісними.

Голова Верховної ради Володимир Литвин зазначив, що подібні пропозиції нерідко вносяться в парламент "для того, щоб поставити в позицію іншу сторону, яка повинна буде виправдовуватися".

Спікер підкреслив, що законопроект стосується кожного народного депутата, що знаходиться в залі, і слід приймати закони в інтересах країни, а не політичної боротьби.

За підсумками голосування проект про декларації витрат підтриманий так і не був.

Крім того, депутати відправили на повторне перше читання проект закону про конфлікт інтересів у діяльності публічних службовців (№4420), який також передбачав декларування високими посадовими особами не тільки доходів, але і витрат, і проект закону про правила професійної етики на публічній службі (№4420- 1), яким пропонувалося визначити поняття конфлікту інтересів з метою недопущення використання чиновниками свого службового положення у своїх особистих інтересах.

Також пропонувалося заборонити чиновникам отримувати цінні подарунки.

У першому читанні ці законопроекти підтримали 60 народних депутатів і 111 депутатів відповідно.

За те, щоб відправити їх на повторне перше читання, проголосували 294 народних депутата.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!