"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дерипаска шукає покупця для ЗАлКу

Четвер, 18 листопада 2010, 15:50

Російська компанія "Русал" розглядає можливість продажу Запорізького алюмінієвого комбінату через нерентабельність.

Про це агентству "Українські новини" повідомило поінформоване джерело в російській компанії, передає "Минпром".

"Компанія "Русал" всерйоз розглядає можливий продаж заводу. А у разі відсутності покупця і при невирішене питання з дифтарифами (на електроенергію для підприємства) - зупинку", - відзначило джерело.

За його словами, в 2008-2009 роках на заводі було виведено 3 / 4 всіх електролізерів, в кінці жовтня-початку листопада зупиняються ще 13 електролізерів.

Реклама:

"Це цілком логічне рішення, оскільки уряд України як і раніше не вирішив питання про надання заводу дифтарифу на електроенергію. У зв'язку з цим собівартість виробництва алюмінію складає на заводі майже 2 500 доларів за тонну. У той час як на Лондонській біржі вартість алюмінію нижче 2 400 доларів", - сказало джерело.

Він розповів також, що тариф на електроенергію для ЗАлКу складає близько половини собівартості продукції і є одним з найвищих у світі - 8,7 центів за кіловат-годину, в той час як вартість електроенергії для алюмінієвих заводів в європейських країнах складає, як правило, 4-5 центів за кіловат-годину.

Співрозмовник упевнений, що у разі зупинки виробництва Русал практично нічого не втратить, так як в обсягах виробництва всієї компанії частка ЗАлКу становить не більше 3%.

ЗАлК входить в ОК "Русал" і є єдиним виробником первинного алюмінію в Україні.

2009 ЗАлК закінчив зі збитками 487,426 млн. гривень. Чистий дохід порівняно з 2008 роком скоротився на 57,76%, або на 920,883 млн. гривень. до 673,481 млн. гривень.

Як відомо, Наприкінці 2009 року Генпрокуратура в інтересах ФДМ подала позов з вимогою повернути в державну власність 68% комбінату.

Генпрокуратура заявила про невиконання власниками ЗАлКу інвестзобов'язань, які були покладені на покупця при приватизації комбінату в 2001 році (реструктуризація боргових зобов'язань комбінату), і вважає це достатнім для розірвання укладеного в 2001 році договору купівлі-продажу приватизованого пакета акцій підприємства.

ФДМ в ході чергової перевірки в липні зафіксував невиконання інвестзобов'язань власником ЗАлКу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: