"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія втратила довіру до України як до транзитера

Середа, 17 листопада 2010, 18:39

Голова комітету Держдуми РФ з енергетики Юрій Ліпатов заявив, що дії України підштовхнули Росію до прийняття рішення щодо будівництва газопроводів "Північний потік" і "Південний потік".

Він повідомив, що сьогодні представники делегації комітету Верховної ради з питань паливно-енергетичного комплексу на зустрічі з російським парламентаріями вкотре відзначили, що Україна хотіла б брати участь у газотранспортній системі Європи, незважаючи на будівництво "Північного" і "Південного" потоків.

Ліпатов підкреслив, що ці газопроводи "не спрямовані проти газотранспортної транзитної системи України", пише видання "Фокус".

"Хоча прямо повинен сказати: коли був останній скандал, жахливо, коли східноєвропейські держави мерзли, ми бачили замерзаючих дітей в дитячих садах. Це було питання моралі влади. Те, що сталося, завдало удару по репутації і України, і Росії", - говорить Ліпатов.

Реклама:

Він зазначив, що після цього випадку "Росія втратила довіру до України як країни-транзитера і змушена була шукати шляхи прямого постачання газу до Європи".

"Вчора був Ющенко, сьогодні Янукович, але ми, безумовно, задаємося питанням: ви здатні тримати владу 15-20 років? А якщо прийде завтра інший Ющенко, ми так і будемо бігати туди-сюди? Варіантів ніяких не немає", - відзначив російський парламентарій, кажучи про будівництво газопроводу "Північний потік".

Представник Держдуми нагадав, що по "Північному потоку" 2011 року газ уже піде до Німеччини.

"Але вас ні в якому разі не повинно лякати те, що Росія прийшла до того рішення. Хоча, звичайно, своїми діями Україна до цього підштовхнула", - сказав Ліпатов, звертаючись до колег з української делегації.

Як відомо, Україна неодноразово пропонувала Росії відмовитися від будівництва газопроводу "Південний потік", а замість цього модернізувати свою газотранспортну систему.

Газопровід "Південний потік" довжиною близько 900 км пройде по дну Чорного моря з Новоросійська в болгарський порт Варна в обхід України.

Його реалізацією займається російський "Газпром", італійська ENI і французька EdF.

По газопроводу, продуктивність морської ділянки якого складе 63 млрд. кубометрів на рік, з 2015 року має експортуватися близько 35% загального обсягу поставок російського газу в Європу.

Газопровід "Північний потік" прокладуть по дну Балтійського моря від Росії до Німеччини.

Його довжина складе 1220 км. Tрубоукладальні роботи на першій лінії завершаться в 2011 році, тоді ж плануються перші поставки газу.

Пропускна здатність лінії повинна становити 27,5 млрд. кубометрів на рік.

За допомогою нового газопроводу Росія має намір постачати газ до Німеччини, звідки його можна транспортувати в Данію, Нідерланди, Бельгію, Великобританію, Францію та інші країни.

Нагадаємо, 27 липня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна готова запропонувати проект розширення власної газотранспортної системи в якості альтернативи будівництва газопроводу "Південний Потік".

1 вересня міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявив, що транзит природного газу по території України може знизитися на 50% у випадку, якщо буде побудований газопровід "Південний потік".

7 вересня міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що українська сторона робить все можливе, щоб переконати РФ відмовитися від проекту "Південний потік".

За словами глави українського МЗС, "Південний потік" є економічно невигідним проектом, який, до того ж, може загрожувати екології Чорного моря.

7 вересня голова правління компанії Олексій Міллер заявив, що ВАТ "Газпром" не має наміру відмовлятися від будівництва газопроводу "Південний потік".

13 вересня заступник голови Державної думи РФ, президент "Російського газового товариства" Валерій Язєв, заявив що об'єднання ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" може призвести до корекції позиції Росії щодо будівництва газопроводу "Південний потік".

У той же час, прем'єр Микола Азаров заявив, що не допускає можливості злиття або поглинання "Газпрому" і "Нафтогазу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!