Депутати дали Податковій функції слідчої служби

Вівторок, 16 листопада 2010, 18:35 -

Парламентарії більшістю голосів проголосували за статтю 75 другого розділу Податкового кодексу, яка включає позапланові й фактичні перевірки.

За відповідне рішення проголосувало 248 депутатів.

У статті 75, зокрема, зазначається, що органи державної податкової служби мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Так, камеральною вважається перевірка, яка проводиться у приміщенні органу державної податкової служби виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях платника податку.

Реклама:

Документальна випроба перевіряє своєчасність, достовірність і повноту нарахування та сплати усіх передбачених кодексом податків та зборів. Також ця процедура перевіряє дотримання валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Окрім цього, за цією нормою Податкова зможе перевіряти дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення та оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами).

У свою чергу, документальна позапланова перевірка не передбачається у плані роботи органу державної податкової служби, проте проводиться за наявності обставин, які визначає документ.

Документальною виїзною перевіркою вважається перевірка, яка проводиться за місцезнаходженням платника податків чи місцем розташування об'єкта права власності, стосовно якого проводиться така перевірка.

Документальною невиїзною перевіркою вважається перевірка, яка проводиться в приміщенні органу державної податкової служби.

Фактичною вважається перевірка, що здійснюється за місцем фактичного провадження платником податків діяльності, розташування господарських або інших об'єктів права власності такого платника.

Усі норми кодексу, що пов'язані з перевірками, викликали бурхливу дискусію в сесійній залі за участі депутатів більшості та опозиції.

"Документ й надалі розвиває фактичні перевірки, які раніше називалися контрольними. Вони дозволяють перевіряти не тільки документи, але й інші предмети. Власне кажучи, всі інші юридичні факти це питання оперативно-розшукової діяльності. А Податкова має займатися документами", - підкреслила депутат НУ-НС Ксенія Ляпіна.

За ії словами, всі сфери, які має перевіряти Податкова, є в документальних перевірках. "Категорично не можна припускати будь-які інші предмет перевірки ніж документи. Інакше ми виводимо ДПА в ранг слідчої служби", - зазначила політик.

Окрім цього, Ляпіна наголосила також, що податкові органи, відповідно до змін, отримують "неприродні" функції з перевірки трудових відносин.

У свою чергу, депутат ПР Анатолій Кінах пропонував 75 Статтю перенести на третє читання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: