"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Аграрії теж готуються виходити на вулиці

Вівторок, 16 листопада 2010, 12:44

Громадські організації АПК України не виключають можливості проведення акцій протесту у випадку, якщо керівництво країни відмовиться від рішення проблем сектору.

Про це на прес-конференції заявив президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Якщо наболілі проблеми не буде вирішено, то можливо будуть мати місце непопулярні заходи. Ніхто не говорить про страйк, який має відбутися негайно. Селяни хотіли б зустрітися з президентом чи прем'єр-міністром і обговорити ситуацію", - сказав він.

У спільному прес-релізі професійних громадських організацій АПК йдеться, що у разі відмови керівництва країни вирішувати проблеми агросектору, громадські організації залишають за собою право участі у спільному засіданні аграрних асоціацій 23 листопада 2010 року, на якому буде визначена дата організації та проведення загальногалузевого страйку.

Представники аграрних об'єднань на прес-конференції відзначили, що найбільш важливими проблемами в АПК є обмеження експорту зерна, яке призвело до зниження внутрішніх цін.

Реклама:

За даними асоціації, збитки від квотування експорту зерна вже перевищили 10 мільярдів гривень.

"Ми отримали найбільший врожай кукурудзи за роки незалежності, але продати зерно зараз дуже важко, а ті, що продають, вони продають з втратами 200 гривень на тонні", - підкреслив Козаченко.

Крім того, аграрії виступають проти введення нульової ставки податку на додану вартість при експорті зернових, олійних, що передбачено проектом Податкового кодексу.

За оцінкою президента УАК, від введення такої норми селяни втратять 10-12 мільярдів гривень з урахуванням сьогоднішніх цін.

При цьому, за словами Козаченка, якщо ціни будуть рости, то збитки будуть збільшуватися.

Як відомо, Україна з 19 жовтня по 31 грудня 2010 року ввела квоти на експорт 2,7 млн. тонн зерна, в тому числі на пшеницю - 0,5 млн. тонн, ячмінь - 0,2 млн. тонн, кукурудзу - 2 млн. тонн, жито і гречку - по 1 тис. тонн.

Раніше повідомлялося, що під Радою у вівторок зібралося 30 тисяч підприємців.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!