Місія МВФ погодилася дати Україні гроші

Вівторок, 16 листопада 2010, 09:50

Міжнародний валютний фонд оголосив про узгодження на рівні експертів питання про перший перегляд програми співробітництва з Україною в рамках угоди stand-by, за підсумками якого Київ планує отримати другий транш кредиту на суму близько 1,6 млрд. доларів.

Про це заявив голова місії МВФ в Україні Танос Арванітіс, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Тепер лист про наміри, сформульований урядом і Національним банком України, буде переданий керівництву МВФ. Очікується, що після виконання українською стороною попередніх заходів, рада директорів до кінця року розгляне питання про завершення перегляду програми", - сказав він.

Арванітіс уточнив, що результатом завершення перегляду програми стане виділення траншу в розмірі 1 млрд. SDR (близько 1,6 млрд. доларів), з яких 1 млрд. доларів надійде на підтримку бюджету.

Реклама:

"Виконання програми в рамках угоди stand-by в цілому узгоджується з цілями, сформульованими програмою. Усі кількісні показники, які є критеріями ефективності за станом на кінець вересня, були виконані, також забезпечене неухильне просування у впровадженні структурних реформ", - зазначив Арванітіс.

За його словами, уряд і надалі твердо налаштоване на забезпечення фіскальної консолідації з метою скорочення державного боргу в середньостроковій перспективі.

"У цьому контексті дефіцит сектору загальнодержавного управління в 2011 році не перевищить 3,5% ВВП", - додав глава місії.

Він додав, що Податковий кодекс, згідно з очікуваннями, в цілому не матиме впливу на доходи в 2011 році, тому в центрі зусиль щодо коригування фіскальної ситуації, спрямованих на забезпечення дотримання запланованого рівня дефіциту, буде оптимізація бюджетних витрат з одночасним збереженням важливих інвестиційних проектів і соціальних програм для підтримки найбідніших верств населення.

"Тиск витрат і надалі буде залишатися викликом і вимагати розважливого підходу до забезпечення їх виконання", - підкреслив Арванітіс.

Він відзначив, що фіскальна консолідація також буде підкріплена реформами в галузі державного адміністративного управління та фінансового оздоровлення пенсійної системи, а також реформами в енергетичному секторі, які вже в 2011 році дозволять НАК "Нафтогаз України" збалансувати свій бюджет.

"Монетарна політика буде переорієнтована на досягнення цінової стабільності, а тенденція до зниження базової інфляції, як очікується, збережеться", - сказав також глава місії.

За його словами, центральний банк і надалі ретельно відстежувати можливості виникнення інфляційних наслідків другого порядку, обумовлених недавнім зростанням продуктових і адміністративних цін.

"Було досягнуто розуміння щодо конкретних кроків, спрямованих на поліпшення функціонування валютного ринку, у тому числі заходів, спрямованих на розвиток форвардного ринку", - додав Арванітіс.

Говорячи про банківську систему України, він висловив думку, що в цілому вона залишається ліквідною і належним чином капіталізованої, а процес рекапіталізації і рішення проблем приватних банків у цілому відбувається так, як планувалося.

"Однак відновлення кредитних потоків в економіку потребує заходів, спрямованих на вирішення проблеми "непрацюючих позик", рівень яких досить високий, а також подальших зусиль, спрямованих на зміцнення законодавчої бази фінансового сектора", - підкреслив глава місії МВФ.

Як повідомлялося, наприкінці липня 2010 року МВФ вирішив відновити кредитне співробітництво з Україною за новою програмою stand-by на 10 млрд. SDR (15,57 млрд. доларів за поточним курсом).

Київ уже отримав перший транш у розмірі 1,25 млрд. SDR, з якого уряду було спрямовано близько 1 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: