У Януковича готують скасування голографічного захисту документів

Понеділок, 15 листопада 2010, 13:57

Підготовлено проект указу президента про скасування обов'язкового застосування голографічного захисту документів і груп товарів.

Про це пише "Дзеркало тижня" із посиланням на текст документу.

У пояснювальній записці до проекту указу про визнання таким, що втратив чинність, указу президента №1239 "Про захист документів і товарів голографічними захисними елементами" від 15 листопада 2000 року сказано, що чинним законодавством не передбачено застосування голографічного захисту документів та товарів, визначених актами Кабміну.

У пояснювальній записці зазначається, що прийняття проекту указу президента зумовлено необхідністю зменшення фінансового навантаження на суб'єктів господарювання, які зобов'язані впроваджувати голографічний захист документів та продукції, щодо яких Кабміном встановлено необхідність застосування голографічного захисту.

Реклама:

"Також слід зазначити, що застосування голографічних захисних елементів не гарантує збереження зв'язку між змістом виданого документу (його текстовою частиною) і цим бланком", - сказано в пояснювальній записці.

Крім того, уже розроблено проект постанови Кабінету міністрів про визнання такими, що втратили чинність, постанов №171 "Про затвердження Положення про порядок голографічного захисту документів і товарів" від 24 лютого 2001 року та №932 "Про затвердження переліків документів і груп товарів, які підлягають захисту голографічними елементами" від 5 липня 2002 року.

За інформацією видання, проекти указу та постанови уже погоджені Мінфіном, Мінекономіки, Держкомпідприємництвом та Службою безпеки України.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів готується відновити державний контроль над виробництвом захисних знаків і документів суворої звітності.

Як раніше заявляв голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський, вартість документів суворої звітності, захисних знаків і так далі на рік становить близько 8 млрд. гривень.

"І більша частина цих грошей йде не в бюджет, а на рахунки фізичних осіб, які проживають за кордоном і сплачують податки не в Україні", - заявив Бродський.

Як відомо, галузь виробництва захисних знаків і документів суворої звітності, яка є ключовою для державної безпеки, у період президентства Віктора Ющенка була, по суті, "приватизована" приватним консорціумом "ЄДАПС", якого повязують із депутатом від Партії регіонів Василем Грицаком.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!