"Газпром" створив СП з Болгарією

Неділя, 14 листопада 2010, 11:00

Російський "Газпром" і "Болгарський енергетичний холдинг" у суботу, 13 листопада, підписали угоду акціонерів і статут спільної проектної компанії South Stream Bulgaria AD.

З російського боку документ підписав голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, а з болгарської сторони - виконавчий директор "Болгарського енергетичного холдингу" Майя Христова, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Угоду підписано в присутності прем'єр-міністра Володимира Путіна і прем'єр-міністра Болгарії Бойко Борисова.

Спільне підприємство буде створено на паритетній основі. Зареєстровано СП буде на території Болгарії.

Реклама:

Процедуру остаточної реєстрації СП буде завершено до кінця листопада 2010 року.

Спільна компанія буде займатися реалізацією попередньої стадії опрацювання проекту, фінансуванням, будівництвом і експлуатацією болгарської частини  газопроводу.

Нагадаємо, що в кінці жовтня 2010 року в ході телефонної розмови прем'єр-міністри двох країн домовилися до кінця 2010 року закрити всі невирішені питання щодо "Південного потоку", у тому числі створити СП, а до 15 листопада затвердити його статутні документи і почати роботу над техніко-економічним обгрунтуванням газопроводу.

Міллер нагадав, що підписання документів про створення СП з Болгарією має дуже важливе значення, оскільки Болгарія "буде першою країною, куди прийде "Південний потік" після морської його частини".

Саме після проходження Болгарії "Південний потік" буде ділитися на гілки в бік Сербії та Греції.

Міллер також зазначив, що реалізація "Південного потоку" важлива і для самої Болгарії, оскільки дозволить збільшити транзит газу через її територію з 13 мільярдів кубометрів у 2009 році до 63 мільярдів  кубометрів.

Нагадаємо, що 13 жовтня 2010 року "Газпром" підписав з румунською держкомпанією Transgaz SA меморандум про наміри щодо підготовки техніко-економічних розрахунків проходження "Південного потоку" по території Румунії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!