Україна забезпечена цукром на 65% від потреби

П'ятниця, 12 листопада 2010, 19:12

Цукрові заводи станом на 12 листопада виробили 1,243 млн. тонн цукру з цукрового буряка врожаю 2010 року - 65% від потреби України і 76% від запланованого в 2010 році загального виробництва цукру..

Про це заявив голова Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор" Микола Ярчук, пише газета "Дело".

За його словами, станом на 12 листопада виробництво цукру перевищує аналогічний показник 2009 року на цю ж дату на 13%, або 0,143 млн. тонн.

На цукрові заводи надійшло 12,09 млн. тонн цукрового буряка (в 2009 році - 8 млн. тонн), з якої вже перероблено 10,74 млн. тонн буряків (у 2009 році - 10,74 млн. тонн).

Реклама:

Нині працюють 46 цукрових заводів (у 2009 - 32 заводи). 25 заводів в нинішньому сезоні уже завершили виробництво цукру.

Як повідомлялося, за станом на 8 листопада цукрозаводи виробили 1169,7 тис. тонн цукру, переробивши 10,1 млн. тонн цукрових буряків. У 2009 році цукрозаводи виробили 1,27 млн. тонн бурякового цукру.

Ємність українського ринку цукру оцінюється в 1,8-2 млн. тонн на рік.

"Укрцукор" погіршив прогноз виробництва цукру на 3-6% до 1,6-1,65 млн. тонн.

"З огляду на якість буряку та його цукристість, ми прогнозуємо (виробництво) 1,6-1,65 млн. тонн цукру", - сказав Ярчук.

Він зазначив, що, виходячи з реальної заготівлі цукрових буряків, вже можна спрогнозувати, що її врожай у нинішньому сезоні буде на рівні 14 млн. тонн.

При цьому він зазначив, що погодно-кліматичні умови липня-серпня негативно вплинули на якість буряків.

Так, за його словами, протягом останньої декади вихід цукру з цукрового буряка становить 12,06%, з початку сезону в середньому по Україні цей показник перебуває на рівні 11,84%, при цьому за підсумками сезону передбачається, що вихід цукру в середньому складе близько 12%.

Як відомо, цукор-сирець загальним обсягом 260 тис. тонн Україна повинна ввозити за пільговою ставкою (2%) імпортного мита в рамках зобов'язань, даних СОТ.

Згідно із затвердженим урядом у листопаді 2008 року порядком розподілу квоти на імпорт цукру, 80% квоти дістається країнам, що раніше поставляли цю продукцію на вітчизняний ринок, а 20% - новим країнам-постачальникам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: