"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна на 5 місці за еміграцією і на 11 - за імміграцією

Четвер, 11 листопада 2010, 10:04

Україна посідає 5-е місце у світі серед країн з найбільшою кількістю емігрантів.

Про це повідомив Всесвітній банк у своїй останній доповіді "Міграція і грошові перекази", пише газета "Сегодня".

За даними на 2010 рік, за кордоном знаходиться 6,6 мільйона українців, які виїхали у різні роки, це майже 15% від загальної кількості нинішнього населення країни.

За кількістю емігрантів Україна поступається тільки Мексиці - 11,9 мільйона, Індії  - 11,4 мільйона, Росії і Китаю - 11,1, 8,3 мільйона  відповідно.

Реклама:

За даними Світового банку, Україна втрачає не лише потенційних різноробочих, але і дипломованих фахівців.

Так, за кордоном працюють 3,5% від загальної кількості українців, які мають вищу освіту.

"Звичайно ж, у першу чергу, українці їдуть на чужину в пошуках роботи, - говорить завідувач сектору етнонаціональних досліджень Інституту народознавства НАНУ Ігор Марков. - Часто виїжджають для того, щоб самореалізуватися творчо і професійно. Рідше причиною еміграції є об'єднання сім'ї, яку розкидало по світу".

Також, як стверджують у Світовому банку, міграційний коридор "Україна-Росія" у світі посідає третє місце після "Мексика-США" та "Росія-Україна".

Всього із нашої країни до РФ виїхало майже 3,6 мільйона осіб, а у зворотному напрямку - 3,7 мільйона.

Наступними за популярністю серед українців країнами є Італія, США, Польща.

"Звичайно, в країнах ЄС і у США заробити грошей можна більше, ніж у Росії, - пояснює Марков. - Але з РФ у нас безвізовий режим. Та й немає соціопсихологічних бар'єрів - українцю інтегруватися в російське суспільство простіше, ніж у західне".

Переказали трудові мігранти своїм сім'ям цього року 5,3 млрд. доларів. Це на 2 мільйони більше, ніж торік, коли була криза.

Цікаво, що це більше, ніж наш річний дохід від експорту зерна - 4 млрд. доларів.

Причому, найбільше грошей прийшло на батьківщину з Росії - 1,25 млрд. доларів, зі США та Польщі - 545 і 450 млн. відповідно.

Україна посідає 11-е місце і з імміграції. За даними Світового банку за 2010 рік, у нас зареєструвалося 5,3 млн. іноземців. Найбільше з РФ, Білорусі, Казахстану...

"Україна - один із найбільших транзитних коридорів, - пояснюють в НАНУ. - Хтось осідає, але більшість рухається на Захід".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: