"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У світі росте попит на українські нафтогазові активи

Середа, 10 листопада 2010, 09:21

У світі спостерігається мода на українські нафтогазові активи.

Вчора було оголошено про новий венчурний проект з видобутку вуглеводнів - канадська East West Petroleum Corporation (EWP) і кувейтська Kuwait Energy Company заявили, що будуть добувати в Україну сланцевий газ, пише видання "Комерсант-Україна".

Про домовленість кувейтської компанії Kuwait Energy Company з канадською East West Petroleum Corporation сказано в повідомленні на Торонтській фондовій біржі.

У ньому також вказується, що EWP надасть технології розробки родовищ.

Реклама:

Втім, на сайті EWP стверджується, що єдиним її проектом на сьогодні є розвідка нафти в Румунії.

"У Канаді дійсно видобувають близько 6 млрд. кубометрів сланцевого газу на рік, але серед добувачів East West Petroleum немає. Тому своїми технологіями компанія не має", - говорить голова East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Акції EWP після оголошення виросли на 5,5%.

East West Petroleum Corporation (EWP) - канадська компанія, що займається розвідкою нафти на чотирьох блоках загальною площею близько 400 тис. га в нафтогазовому басейні Панонії (Західна Румунія).

Компанія котирується на Торонтській біржі. Капіталізація становить 57 млн. доларів.

Це вже не перший випадок прояву інтересу до українських нафтогазових активів з боку західних компаній.

Раніше британська Cadogan Petroleum повідомила про покупку канадської Momentum Energy, що володіла ліцензіями на видобуток газу на родовищах у Львівській області.

А в червні цього року польська Kulczyk Oil повідомила про завершення операції з придбання 70% українського газодобувача "КУБ-Газ".

"Проте жодна з цих компаній не змогла виявити скільки-небудь істотних запасів газу або нафти. Фактично вся їх діяльність поки що обмежується залученням на біржах коштів, які витрачаються на підтримку роботи офісів", - говорить аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква.

В Україні набагато частіше, ніж у країнах Західної Європи, родовища нафти і газу виявляються зовсім безперспективними, говорить аналітик Upeco Олександр Сіренко.

Так, у червні 2009 року Cadogan Petroleum не змогла знайти нафту і газ на двох площах в Східній Україні і була змушена відмовитися від їх розробки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: