Уряд ввів квоти на експорт зерна

Четвер, 7 жовтня 2010, 13:27

Кабінет міністрів прийняв постанову про введення квот на вивіз зерна з України для забезпечення продовольчої безпеки.

Про це заявив із парламентської трибуни голова профільного комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетник, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, постанова передбачає також проведення відповідного моніторингу виконання всіх угод із зерном в Україні з метою забезпечення потреб держави у продовольчому та фуражному зерні і насіннєвому фонді.

Водночас, голова комітету, син якого очолює Держмитслужбу, не уточнив подробиць прийнятої урядом постанови.

Реклама:

За даними учасників ринку, квоти на експорт введені на період до кінця року і становлять: для кукурудзи - 3 млн. тонн, пшениці - 0,5 млн. тонн, ячменю - 0,2 млн. тонн, інформує агентство.

Учасники ринку також повідомили, що, за наявною інформацією, нині обговорюється порядок розподілу квот, у тому числі варіант продажу права на експорт на аукціоні.

Як повідомлялося, минулого тижня віце-прем'єр Борис Колесніков заявив, що Україна у разі ухвалення рішення про необхідність обмежити експорт зерна для забезпечення власної продовольчої безпеки буде продавати квоти на експорт на аукціоні.

"Припустимо - продається лот на 1 млн. тонн. Вивізна квота - 30 доларів за тонну. Хто купив, той і вивіз", - пояснив він.

Він також уточнив, що у зв'язку із посухою врожай зернових в Україні у 2010 році знизився до 38 млн. тонн із традиційних для останніх років 48-50 млн. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: