"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінагрополітики готує держрегулятора для продажу землі

Середа, 6 жовтня 2010, 09:54

Міністерство аграрної політики пропонує створити новий державний орган - Фонд оптимізації сільськогосподарського землекористування.

Про це ідеться у розробленому міністерством законопроекті "Про обіг земель сільськогосподарського призначення", пише газета "Комерсант-Україна".

Прийняття документа є однією з умов скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення, який діє до 1 січня 2012 року, говориться в пояснювальній записці до нього.

Зараз розробляються ще два законопроекти, необхідні для регулювання цього ринку: "Про ринок земель" і "Про державний земельний кадастр".

Реклама:

Фонд отримає значні повноваження. Зокрема, зможе вилучати у державних та приватних юридичних осіб сільгоспземлі, які використовуються не за призначенням.

При цьому він фактично стане держоператором ринку землі - зможе викуповувати землю у громадян і продавати її іншим громадянам та юридичним особам.

Крім того, фонд буде мати пріоритетне право викупу земельних наділів сільгосппризначення нарівні з орендарями цих земель (зараз таке право є тільки у орендарів).

А щоб продати землю, продавець повинен буде отримати письмову відмову фонду від покупки.

У законопроекті також пропонується ввести обмеження для покупців землі - ними можуть бути тільки громадяни України, які мають профільну освіту або досвід роботи в сільському господарстві, а також фермерські господарства та інші юридичні особи, які займаються сільгоспдіяльністю.

Фонд буде підпорядковуватися Кабміну.

Однією з цілей прийняття законопроекту, зазначених у пояснювальній записці до нього, є "недопущення тінізації земельного ринку та надмірної концентрації земель у приватній власності".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!