Україна стала ще більш непривабливою для інвесторів

Середа, 6 жовтня 2010, 09:19

У третьому кварталі індекс інвестиційної привабливості країни знизився з 3,25 пункту до 3,20 за п'ятибальною шкалою.

Таким є результат дослідження Європейської бізнес-асоціації, передає Deutsche Welle.

Третина опитаних представників іноземних компаній, які працюють в Україні, зазначає, що якісних змін інвестиційного клімату після президентських виборів в країні не відбулося.

Інвестори зазначають, що поліпшилася ситуація з відшкодуванням ПДВ, проте й далі погіршується процес спрощення митних процедур та технічне регулювання.

Реклама:

Решта показників, а саме: реформування судової системи, земельна реформа, валютне регулювання - залишилися протягом кварталу без змін.

"Індекс демонструє, що минулого року в Україні інвесторів найбільше лякала нестабільність. Тепер інші чинники. Утім, увесь час для інвесторів проблемою є тутешня корупція", - зазначив директор з міжнародних зв'язків та стосунків з інвесторами SCM Джок Мендоза-Вілсон.

Виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук каже, що на інвесторів посилився адміністративний тиск.

За його словами, нині бізнес очікує прозорості та стабільності, а також скорочення кількості чиновників і перевірок.

Те, що інвестори відзначають погіршення митних процедур і технічні бар'єри, Боярчук пояснює так: "Це пов'язано з тим, що була задача від влади наповнити бюджет".

"І митні, і податкові органи чіплялися до будь-чого: повертали й не приймали податкові документи, аби тільки знайти зачіпки, щоб нарахувати додаткові кошти", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!