ArcelorMіttal: Україна надіслала поганий сигнал інвесторам

Вівторок, 5 жовтня 2010, 11:39

ArcelorMіttal, найбільший іноземний інвестор в Україні, незадоволений судовим процесом, який ініціювала Генпрокуратура.

У компанії побоюються реприватизації підприємства і попереджають про "наслідки для іміджу України", передає Deutsche Welle із посиланням на публікацію у Fіnancіal Tіmes.

"Аналітики попереджають, якщо справа триватиме, вона може завдати серйозної шкоди іміджу України, у той час, коли Віктор Янукович, проросійськи налаштований президент, обіцяє поліпшити клімат для іноземних інвесторів", - описує ситуацію FT.

Як відомо, 2005 року компанія вклала інвестиції на 4,8 млрд. доларів у найбільший завод з виробництва сталі.

Реклама:

Після придбання "Криворіжсталі" на відкритому аукціоні, ArcelorMіttal домовилася з українським Фондом держмайна внести зміни в угоду про придбання і відкласти низку узгоджених інвестицій у підприємство до 2009 року, у зв'язку із "форс-мажорними обставинами".

Сталеливарна індустрія України сильно постраждала унаслідок глобальної економічної кризи. що, відповідно до умов договору купівлі-продажу акцій "Криворіжсталі" від 2005 року було офіційно визнано подією "форс мажору" Торгово-промисловою палатою України.

Незважаючи на це, власник "Криворіжсталі" продовжував виконаня своїх інвестиційних зобов'язань, але з переглядом термінів через "форс мажор", про що в травні 2009 року була укладена оскаржувана зараз угода з Фондом державного майна України.

Як пояснили у приватній розмові з DW представники компанії, за оцінками юристів ArcelorMіttal, наразі "йдеться про порушення і українського, і міжнародного законодавства".

Зокрема, німецька компанія ArcelorMіttal Дуйсбург ГМбХ, яка виступає відповідачем у справі, не була належним чином поінформована про позов, поданий Генеральною прокуратурою, та час і місце розгляду справи.

Понад те, кажуть у компанії, розгляд справи в Київському господарському суді є порушенням договору купівлі-продажу підприємства, за яким розгляд усіх суперечок між сторонами має здійснюватися у Міжнародному арбітражному суді при Торгово-промисловій палаті України.

Також у компанії посилаються на те, що суто юридично форс-мажор звільнив компанію від відповідальності за невиконання будь-яких обов'язків.

Однак, підприємство погодилося підписати Додаткову угоду, за якою продовжувалося виконання всіх соціальних зобов'язань, але відтерміновувалися строки виконання деяких інших інвестиційних зобов'язань.

У компанії сьогодні побоюються, що якщо додаткова угода, яка відтерміновувала ArcelorMіttal виконання певних зобов'язань, буде визнана недійсною, то Генпрокуратура зможе висувати претензії щодо невиконання зобов'язань за Договором купівлі-продажу 2005 року, а отже теоретично розпочати процедуру вилучення підприємства на користь держави.

Наступні слухання відбудуться у вівторок, 5 жовтня.

Якщо справа таки дійде до найсерйознішого сценарію, в ArcelorMіttal попереджають про негативні наслідки для інвестиційного іміджу України, сказала DW головний управляючий зовнішніми комунікаціями ArcelorMіttal- Кривий Ріг Анна Гончарик.

"Це дуже негативний сигнал для всіх інвесторів в Україні, і діючих, і потенційних. Це сигнал про реальний стан захисту прав інвестора, бо коли таке з найбільшим іноземним інвестором стається, то виникає питання, чи інтереси інших захищені", - каже Гончарик.

За словами речниці компанії, це і негативний сигнал для всієї світової бізнес-спільноти, яка бачить, як законодавство порушується у суді.

Тому ArcelorMіttal закликає президента та главу уряду вжити заходів.

В ArcelorMіttal переконують, що йдеться не лише про них, але й про "інвестиційний імідж цілої України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!