"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коломойському дозволили продавати газ самому собі

Понеділок, 4 жовтня 2010, 16:13

Вищий господарський суд України (ВГСУ) відхилив касацію компанії "Укртрансгаз" на рішення Господарського суду Києва від 8 червня 2010 року, який зобов'язав компанію не перешкоджати ВАТ "Укрнафта" в здійсненні її права власності на 1,05 млрд. 859,004 тис. куб. м природного газу.

Про це йдеться у рішенні ВГСУ від 20 вересня 2010 року, текстом якого володіє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, Госпсуд Києва зобов'язав "Укртрансгаз" виконати умови укладених між обома компаніями договорів від 11 березня і 15 квітня 2010 року про закачування та зберігання 1 млрд. 191 335 000 куб. м газу, видобутого "Укрнафтою" у 2009 році.

У зв'язку з цим "Укртрансгаз" також має задовольнити заявку "Укрнафти" від 22 квітня на підняття з ПСГ і передачу ВАТ для постачання підприємствам-виробникам азотних мінеральних добрив 1050 млн. куб. м газу.

Реклама:

У касаційній скарзі "Укртрансгаз" просив повністю відмовити в задоволенні позовних вимог "Укрнафти" у зв'язку з тим, що госпсуд своїм рішенням порушив норми процесуального права, зокрема, ст.3 закону "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та урядової постанови №1729 від 7 грудня 2001 року, згідно з якими добутий "Укрнафтою" газ повинен поставлятися "Нафтогазу"  для подальшої реалізації населенню.

У той же час, на думку ВГСУ, норми закону "Про Державний бюджет України на 2009 рік", які в минулому році регулювали порядок розпорядження видобутим у 2009 році  газом, не є підставою виникнення в 2010 році обов'язки "Укрнафти" здійснювати продаж газу з ресурсів 2009-го в 2010 році за нормами закону про держбюджет-2009.

"Укрнафта має право вільно і без обмежень розпоряджатися в 2010 році природним газом, видобутим ним у 2009 році, в тому числі для забезпечення у 2010 році потреб промислових споживачів України, що відповідає статутним цілям діяльності позивача", - наголошується в документі.

У документі також зазначається, що встановлені ст. 3 "Закону про Державний бюджет України на 2010 рік" обов'язки і правила продажу газу, який видобувається після прийняття і вступу в силу цього закону, не поширюються на обсяги газу попередніх періодів, в тому числі на ресурси газу, здобуті "Укрнафтою" у 2009 році.

Як повідомлялося, на початку вересня НКРЕ відхилила заявку ВАТ "Дніпроазот" на збільшення заявленого обсягу поставки природного газу в 2010 році на 87,5% - до 1,5 млрд куб. м на рік, який підприємство планувало використати для власних потреб і постачання на ВАТ "Азот" (Черкаси).

Своє рішення НКРЕ мотивувала тим, що "Дніпроазот" закуповує значні обсяги газу в "Укрнафти", найбільшої нафтовидобувної компанії країни, тоді як, згідно з чинним законодавством, що добувається цією компанією газ мусить реалізовуватися виключно населенню України.

Присутній на засіданні представник "Дніпроазоту", у свою чергу, заперечив, що компанія отримує газ в "Укрнафти" на підставі судових рішень.

НАК "Нафтогаз України" належить 50% +1 акція ВАТ "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з акціонерами Приватбанку (Дніпропетровськ), - порядку 42% акцій АТ.

"Дніпроазот" також контролюють структури пов'язані зі співвласником Приватбанку Ігорем Коломойським.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: