МВФ готовий дати Україні гроші навіть без пенсійної реформи

Понеділок, 4 жовтня 2010, 09:26

Міжнародний валютний фонд позитивно оцінив виконання Україною програми співробітництва, що дозволить країні вже у листопаді отримати кредит у розмірі 1,5 млрд. доларів.

Утім, про початок пенсійної реформи поки що не заявляють ні у фонді, ні в уряді, пише газета "Комерсант-Україна".

Офіційні переговори між Україною і місією МВФ про черговий перегляд програми stand-by пройдуть в кінці жовтня, нагадує видання.

Але директор-розпорядник фонду Домінік Стросс-Кан і прем'єр-міністр Микола Азаров вирішили вже увечері 8 жовтня підвести попередні підсумки виконання основних умов фонду.

Реклама:

Прем'єр повідомив, що уряд підготував проект держбюджету на основі нового Податкового кодексу, який "буде схвалений парламентом протягом листопада".

"Ми вже підрахували бюджет на наступний рік з урахуванням скорочення реального дефіциту бюджету до 3,4%", - сказав Азаров.

Для зменшення дефіциту планується під контролем МВФ переглянути бюджетні витрати, в першу чергу адміністративні, а також зменшити обсяг позик, щоб "скоротити співвідношення зовнішнього боргу" до 43-44% від ВВП.

Також уже створено умови для роботи НАК "Нафтогаз Україна" з прибутком - схвалені закон "Про ринок газу" і протокол про приєднання до Європейської енергетичної хартії.

А заборгованість по ПДВ на 1 жовтня зменшилася до 3 млрд. гривень.

Єдиним спірним моментом стала пенсійна реформа: її проведення затягується, оскільки "уряд має намір вивчити світовий досвід".

"Консультація ваших фахівців для нас дуже вагома. Ми хочемо все ретельно підготувати і продумати, щоб допустити якомога менше помилок у процесі реалізації", - сказав Азаров, давши зрозуміти, що помилки все ж таки будуть.

У суботу вранці в ході VII щорічного саміту "Ялтинська європейська стратегія" прем'єр-міністр продовжив свій звіт.

"Поточний дефіцит бюджету близько 4,5% від ВВП (за січень-серпень) відповідає параметрам програми МВФ, яку ми підписали в липні. А наші розрахунки на 2011 рік дозволять знизити його на 1% і мати близько 3,5% (на кінець року)", - зазначив Азаров.

Серед позитивних факторів виявилися також зростання резервів НБУ - на 25%, профіцит платіжного балансу - 5 млрд. доларів, зростання ВВП і створення єдиного регулятора ЖКГ, який почне роботу з 1 грудня і буде встановлювати оптимальні тарифи.

Термін прийняття Податкового кодексу був несподівано зміщений вже на жовтень, а про пенсійну проблему прем'єр промовчав.

Інформації про проведення пенсійної реформи не було і в релізі МВФ, однак це питання порушив у своєму виступі Домінік Стросс-Кан.

Директор-розпорядник визнав, що в Україні все добре.

"Це частково заслуга МВФ, але в основному цього добився уряд. Упевнений, що під час наступного перегляду буде те ж саме. Всі поставлені показники поки дотримані, і, мені здається, економіка Україна повернулася на правильний шлях", - сказав він, назвавши пенсійну реформу болючою, але необхідної для зниження дефіциту бюджету.

Стросс-Кан погодився з тим, що люди повинні бути в центрі реформ: "МВФ підтримує заходи з надання допомоги найбіднішим родинам. Підвищення адресності соціальних програм може скоротити витрати і підвищити ефективність ще більше".

Позитивні оцінки глави МВФ, за словами експертів, дозволяють сподіватися, що 30 листопада фонд виділить Україні другий транш обсягом 1 млрд. SDR (близько 1,56 млрд. доларів за нинішнім курсом), навіть незважаючи на те, що пенсійна реформа не розпочата.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: