"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росіяни шукають кошти на завод в Україні

П'ятниця, 29 жовтня 2010, 18:29

Російський виробник ядерного палива ВАТ "ТВЕЛ" веде переговори з російськими банками із метою забезпечення фінансування заводу з виробництва ядерного палива в Україні.

Про це заявив віце-президент із міжнародної діяльності та комерції ВАТ "ТВЕЛ" Василь Константинов, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Ми готові знайти банк або іншу фінансову організацію (для фінансування проекту з будівництва заводу ядерного палива) і такі переговори ведемо", - сказав віце-президент ВАТ "ТВЕЛ".

При цьому він пояснив, що джерела фінансування можуть бути різними: як зарубіжні, так і російські фінансові інститути.

Реклама:

"Поки ведемо розмови з російськими банками", - зазначив Константинов.

При цьому він додав, що російська сторона готова забезпечити до 60% вартості заводу, в той час як "40% Україна повинна знайти самостійно".

Топ-менеджер "ТВЕЛу" відзначив, що нині розмір статутного капіталу майбутнього українсько-російського спільного підприємства - заводу ядерного палива - не визначений, і він буде залежати від техніко-економічного обґрунтування цього проекту.

Константинов також повідомив, що техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) має бути готове, орієнтовно, до середини 2011 року, після чого це ТЕО має бути затверджене російською і українською сторонами і ще два-три місяці піде на отримання необхідних ліцензій і підготовки документації відповідно до українського законодавства.

"Будівництво заводу буде виконано через три роки після вибору майданчика та затвердження ТЕО", - пояснив віце-президент російської компанії, додавши, що юридично СП буде створено і почне свою діяльність наприкінці 2011 року, після того, як будуть закінчені необхідні формальності щодо його створення.

При цьому Константинов відзначив, що, згідно із домовленостями між українською і російською сторонами, для будівництва заводу буде запропоновано, щонайменше, три майданчики, з яких надалі і буде визначатися остаточний варіант із отриманням необхідних ліцензій та проведенням громадських слухань.

"Старт проекту щільно пов'язаний із моментом вибору майданчика", - підкреслив представник "ТВЕЛу".

Віце-президент також повідомив, що нині практично завершена підготовка укрупненого плану співпраці в питанні будівництва заводу.

"Ми практично узгодили його і сьогодні його доузгоджуємо, після чого він буде представлений в наші відомства та міністерства - у Росатом і Мінпаливенерго", - сказав він, додавши, що в цьому документі будуть визначені відповідальні за виконання того чи іншого заходу.

Як раніше повідомляв Константинов, вартість спорудження на території України підприємства з виробництва ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000 складе понад 300 млн. доларів.

Український держконцерн "Ядерне паливо" і "ТВЕЛ" 27 жовтня 2010 року підписали угоду про будівництво на території України підприємства з виробництва ядерного палива.

Підписаною угодою сторони, зокрема, конкретизували ключові умови і параметри будівництва заводу, які строго базуються на конкурсній пропозиції "ТВЕЛ".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!