Кожен українець заборгував більше тисячі доларів

П'ятниця, 29 жовтня 2010, 09:05

Держборг України у вересні 2010 року виріс на 2,7 млрд. доларів і вперше в історії України перевищив цифру в 50 млрд. доларів.

У перерахунку на кожного українця виходить близько 1,11 тис. доларів, пише газета "Дело".

Основна причина зростання боргу в минулому місяці - розміщення Міністерством фінансів єврооблігацій на 2 млрд. доларів, а також збільшення гарантованої державою заборгованості на 350 млн. доларів.

Співвідношення сукупного боргу до ВВП - прогнозованому в 2010 році, складає зараз близько 37%.

Реклама:

Такий рівень закредитованості держави для сучасного світу є досить низьким.

Україна за цим показником знаходиться на 71-му місці серед всіх країн.

Для порівняння, середній рівень держборгу країн ЄС становить близько 85%. Хоча безпечним рівнем вважається співвідношення боргу до ВВП на рівні 60%.

Але побоювання викликає не розмір боргу, а темпи його зростання. За неповні три роки сукупний держборг України виріс майже в три рази - з 17,5 млрд. доларів до 51,09 млрд. доларів.

Причини такого стрімкого збільшення добре відомі: у результаті кризи значно постраждала українська економіка, що, відповідно, відобразилося на можливостях наповнення бюджету.

При цьому керівництво країни виявилося не готове скорочувати бюджетні витрати, що призвело до неминучого зростання дефіциту бюджету.

Недостачу грошей можна було компенсувати тільки за рахунок залучення боргового фінансування.

Нинішнє керівництво Кабміну жорстко розкритикувало боргову політику своїх попередників, звинувачуючи їх у тому, що вони заганяють країну в боргову яму. Але ставши біля керма, вони продовжили справу своїх попередників майже з таким самим ентузіазмом.

Так, якщо за 2009 рік сукупний держборг виріс на 15,2 млрд. доларів, то за дев'ять місяців цього року - на 11,3 млрд. доларів.

У найближчі місяці уряду не вдасться відмовитися від кредитної голки. За оцінками МВФ, до кінця 2010 року сукупний держборг України буде продовжувати збільшуватися і досягне 40-41% від ВВП, що відповідає розміру заборгованості в 55-57 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!