"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азербайджан продаватиме більше нафти Україні

Четвер, 28 жовтня 2010, 13:27

Азербайджан планує збільшувати обсяги поставок нафти в Україні.

Про це повідомив президент Азербайджану Ільхам Алієв, передає "Інтерфакс-Україна" .

"Ми вже збільшили постачання нафти в Україні ... у цьому році, ще рік не закінчений, більше мільйона тонн азербайджанської нафти було поставлено на ринки України. І ми розраховуємо в майбутньому нарощувати обсяги постачань", - сказав Алієв на спільній з президентом Януковичем прес-конференції.

Реклама:

Алієв пояснив такі наміри планами Азербайджану на збільшення рівня видобутку азербайджанської нафти.

Він також підкреслив, що в перспективі через територію Азербайджану на українські ринки може поставлятися нафта сусідів цієї країни, розташованих на східному узбережжі Каспійського моря.

"І цей проект також сприятиме більш повній інтеграції країн регіону Чорноморського та Каспійського. І тим самим ми створимо ще один дуже надійний енергетичний коридор, який буде пов'язувати Каспійське море, дуже багате енергоресурсами, з ринками Україні, з ринками Європи", - сказав він , додавши, що це буде широкомасштабне енергетичне співробітництво, "приносить усім користь".

У свою чергу Янукович зазначив, що всі наступні кроки Україні будуть спрямовані на заповнення нафтопроводу Одеса - Броди і пуск його в аверсному режимі.

"Всі наступні наші кроки будуть спрямовані на те, щоб наповнити нафтопровід Одеса - Броди і запустити його в аверсному режимі", - підкреслив український президент.

Як повідомлялося, в січні 2010 року займали на той час посаду представника президента з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський повідомив, що ЗАТ "Укртатнафта" планує імпортувати 3 млн. тонн каспійської нафти в 2010 році.

За його словами, в 2009 році на Кременчуцький НПЗ надійшло близько 560 тис. тонн легкої каспійської нафти. При цьому Соколовський нагадав, що у разі початку роботи нафтопроводу Одеса - Броди в аверсному режимі щорічні поставки каспійської нафти на українські НПЗ можуть зрости ще на 4 млн. тонн.

"Укртатнафта" і ДНКАР в 2009 році уклали довгостроковий договір про постачання на Кременчуцький НПЗ нафти в обсязі 240 тис. тонн на місяць.

При цьому глава правління "Укртатнафти" Павло Овчаренко заявляв про намір збільшити щомісячні поставки каспійської нафти на завод до 400 тис. тонн.

Нафта поставляється танкерами в Одеський морський торговий порт, а її транспортування здійснюється за системою Придніпровських магістральних нафтопроводів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: