Путін зірвав підписання угоди щодо транзиту нафти

Середа, 27 жовтня 2010, 12:19

Російська сторона зірвала підписання угоди про умови транзиту російської нафти через українську територію в ході 7-го засідання міжурядової російсько-українського економічного комітету.

Про це повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело в українському уряді.

"З вини російської сторони не буде підписано угоду про транзит нафти, хоча це було заплановано за підсумками 6-го засідання комітету", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, російська сторона вихолостила текст документа, повністю відмовившись від будь-яких зобов'язань щодо гарантованого завантаження нафтотранспортної системи України.

Реклама:

Джерело зазначило, що у зв'язку з такою позицією Москви Київ буде змушений "шукати інші можливості".

Як повідомлялося, міністр енергетики РФ Сергій Шматко в середині вересня повідомив, що Москва і Київ поки не домовилися про умови транзиту нафти через українську територію, тому що пропонований України тариф завищений з урахуванням того, що український напрямок не є пріоритетним для російських компаній.

У свою чергу, українська сторона крім тарифу має намір закріпити в угоді мінімальні обсяги транзиту.

Навесні цього року оператор української нафтотранспортної системи "Укртранснафта" подала позов до "Транснафти" у Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті Росії з вимогою відшкодувати 7 млн. доларів збитків за порушення домовленості про обсяги прокачування нафти в Україні.

Паралельно Україна веде успішні переговори з іншими країнами, зокрема, Казахстаном і Білорусією про можливості збільшення транзиту нафти через свою територію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!