"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров сяде на кредитну "дієту"

Понеділок, 25 жовтня 2010, 14:28

Уряд не планує найближчим часом залучати кредити на розвиток економіки, але не виключає такої можливості у майбутньому.

Про це у понеділок заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, передає "Дзеркало тижня".

Азаров повідомив, що переговори щодо можливості залучення кредитів у банків на даний момент не ведуться. "В даний час ми ні з ким не ведемо таких переговорів. Але ми не виключаємо такої можливості, все залежить від ринку", - сказав прем'єр.

Прем'єр-міністр зазначив, що уряд майже всі залучені гроші направляє на створення валютних резервів і намагається позичати якомога менше.

Він нагадав, що з отриманих від Міжнародного валютного фонду 1,8 млрд. доларів 800 мільйонів були направлені на рахунок Національного банку для стабілізації валюти.

Азаров також повідомив, що в результаті вдалого розміщення євробондів уряду вдалося залучити 2,5 млрд. доларів.

"Ми отримали 2,5 млрд., з яких поки витратили всього 500 млн., а 2 млрд. поклали поки до скарбниці. Таким чином, ми створили зараз серйозний валютний резерв на рахунках уряду", - сказав він.

Азаров підкреслив, що уряд має намір використовувати створені резерви для компенсації нестачі коштів, які бюджет країни недоотримає в результаті проведення податкової реформи, початок якої заплановано на 2011 рік.

Він нагадав, що податкова реформа передбачає значне зниження ставок з податку на прибуток, з податку на додану вартість, ліквідацію низки податків, значні преференції таким областям, як авіабудування, суднобудування, легка промисловість, малий бізнес.

"Саме цей ресурс допоможе нам прожити цей складний період до того моменту, поки зниження податків почне компенсуватися за рахунок зростання економіки, за рахунок зростання економічних показників роботи наших підприємств", - сказав Азаров.

Він не виключив, що в цей період можливе залучення кредитів, у тому числі і від російських банків.

"На цей період ми будемо планувати, можливо, і подальші позики, у тому числі і в російських банків. У нас дуже гарна співпраця зі Сбербанком і з ВТБ - два ваші найбільші прекрасні банки. У нас з ними дуже хороші і контакти, і зв'язки", - сказав прем'єр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!