Україна повезе радіоактивні відходи в Росію з Нового року

П'ятниця, 22 жовтня 2010, 17:14

Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" може до 2011 року підписати довгостроковий контракт на вивіз відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) до Росії.

Про це повідомила заступник міністра палива і енергетики Наталія Шумкова журналістам у Києві в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я думаю, що так", - сказала вона, відповідаючи на запитання про можливість підписання до кінця 2010 року довгострокового контракту з вивезення ВЯП на спеціалізовані російські підприємства.

У той же час Шумкова відзначила, що тендерне законодавство не дозволяє міністерству прогнозувати чіткі тимчасові рамки підписання документа, основні позиції по якому вже узгоджені з російською стороною.

Реклама:

"Контракт, в основному, узгоджений, всі основні позиції, зокрема, базові ціни вже узгоджені", - сказала заступник міністра.

Шумкова також уточнила, що документ буде враховувати намір Україні побудувати централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), остаточне рішення щодо якого повинна прийняти Верховна рада у вигляді закону про розміщення, проектування та будівництва ЦСВЯП.

Як повідомлялося, "Енергоатом", оператор усіх чотирьох діючих АЕС України з 15 енергоблоками ВВЕР, передавав на зберігання і переробку ВЯП з семи енергоблоків ВВЕР-1000 ФГУП "Гірничо-хімічний комбінат" (Красноярський край, РФ), з двох енергоблоків ВВЕР-440 - ФГУП "Виробниче об'єднання" Маяк "(Челябінська обл., РФ).

Однак у 2008 році дирекція "Енергоатому" вирішила скоротити кількість рейсів з вивезення ВЯП з раніше запланованих шести до чотирьох з-за підвищення російською стороною вартості послуг з його зберігання і переробки.

У 2009 році "Енергоатом" не здійснював вивіз ВЯП до Росії через неузгодження цін на його вивезення з російською стороною. ВЯП зберігалося в приреакторних басейнах АЕС.

У 2010-му НАЕК в результаті тривалих переговорів, в ході яких були врегульовані спірні питання цінових параметрів вартості послуг з переробки ВЯП на спеціалізованих російських підприємствах, відновив вивезення ВЯП з українських АЕС до Росії.

ВЯП з шести енергоблоків ВВЕР-1000 Запорізької АЕС не вивозиться в РФ, а зберігається в пристанційному СВЯП сухого контейнерного типу, введеному в експлуатацію в 2001 році.

За даними Мінпаливенерго, в 2010 році, згідно з планом, вже був здійснений вивезення ВЯП з другого і третього блоків Южно-Української АЕС.

Вивезення ВЯП з першою блоку ЮУАЕС перенесений на початок 2011 року у зв'язку з відповідним перенесенням планово-запобіжного ремонту цього блоку.

ЦСВЯП має забезпечувати розміщення і безпечне зберігання протягом 100 років всього палива, яке буде використано на Южно-Української, Рівненської і Хмельницької АЕС за весь період їх експлуатації.

Створення такого об'єкта дозволить НАЕК значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням з ВЯП, яке в даний час вивозиться на тимчасове зберігання в РФ.

Забезпечення можливості зберігання на власній території всього ВЯП також дозволить підвищити енергобезпеку Україні, тому що відмова іншої держави приймати паливо може викликати перебої в роботі АЕС, які виробляють 50% всієї електроенергії в країні.

Оптимальним місцем розміщення сховища визначено майданчик, розташована в 12 км на південний захід від виведеної з експлуатації Чорнобильської АЕС, у зоні відчуження і безумовного (обов'язкового) відселення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!