"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Сукупний борг країн світу перевищив 40 трлн. доларів

Четвер, 21 жовтня 2010, 12:02

З початку року публічний світовий держборг збільшився на 11% і перевищив 40 трлн. доларів.

Таким є результат дослідження, проведеного фахівцями центру The Economist Intelligence Unit, пише газета "Дело".

Таким чином, сумарна державна заборгованість всіх країн світу досягла 68% від світового ВВП (номінальний світовий ВВП в 2010 році за прогнозами Світового банку складе 58 трлн. доларів).

Найбільш динамічно світ нарощував свою заборгованість в останні кілька років, коли обсяг боргу збільшувався більш ніж на 3 трлн. доларів на рік.

Реклама:

Так, для того, щоб пройти шлях від 30 трлн. до 40 трлн. доларів всім країнам знадобилося всього 2 роки і 10 місяців (наприкінці 2007 року сума боргу складала всього 30,1 трлн. доларів).

Для порівняння - попередні 10 трлн. доларів світ "збирав" майже удвічі - 5 років.

Основна причина прискорення зростання державної заборгованості - фінансова криза.

На боротьбу з кризою і її наслідками уряди більшості країн змушені були витрачати значні суми коштів, які в кінцевому підсумку виливалися у зростання держборгу.

Найбільш "закредитованими" в сучасному світі є розвинені країни - США, Японія, Канада, держави Єврозони.

При цьому найбільшим боржником світу є Японія. Її сумарний держборг нині складає 10, 6 трлн. доларів - майже 200% японського ВВП.

Якщо розділити весь держборг на кожного жителя цієї країни, то вийде, що на кожного японця припадає 83,8 тис. доларів держборгу.

Сполучені Штати Америки на другому місці. Їх держборг становить трохи більше 9 трлн. доларів.

Однак через те що розмір американської економіки майже утричі більший за японську (ВВП США - понад 14,5 трлн. доларів), держборг Америки становить всього близько 61% від ВВП.

На кожного жителя США припадає 29,3 тис. доларів боргу.

Слідом за США з великим відставанням розташувалися найбільш економічно розвинені країни Єврозони.

Борги німецького уряду становлять майже 2,3 трлн. доларів, або 75,6% від ВВП. Держборг Італії - 2,26 трлн. доларів, або 118% від ВВП. Уряд Франції заборгував близько 2 трлн. доларів, або 86% від ВВП.

Економісти МВФ прогнозують, що сумарний держборг десяти найбільш розвинених країн буде рости аж до 2014 року і збільшиться з 78% від їх ВВП у 2007 році до 114% в 2014 році.

За сумами боргу розвинені країни є безперечними лідерами. На десять найбільших боржників (всі країни G7, а також Іспанія, Китай і Індія) припадає близько 80% всієї світової заборгованості.

Проте за темпами зростання боргу першість утримують країни, що розвиваються.

Так Латвія очолює ТОП-10 країн, які нарощували держборг найбільш швидкими темпами в 2008-2010 роках (середньорічний приріст - 67%). З початку 2008 року заборгованість цієї прибалтійської держави виросла в 4,2 разу - до 10 млрд. доларів, або 44% від ВВП.

Слідом за Латвією йде Люксембург, його борг зріс за неповних три роки майже учетверо.

На третьому і четвертому місці - Ботсвана (3,4 разу) і Чилі (2,8 разу).

Україна в рейтингу країн, які найбільш динамічно позичають, перебуває на 13-му місці. За останні три роки держборг України виріс більш ніж удвічі - до 36 млрд. доларів.

Як повідомлялося, за результатами дослідження МВФ Україна посіла перше місце за обсягами фінансової допомоги серед країн Східної Європи в період світової фінансово-економічної кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: