Українцям почали пропонувати "Доступне житло"

Четвер, 21 жовтня 2010, 10:19

Ощадбанк і Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву (ФСМЖС) у середу підписали договір про співпрацю у фінансуванні державної програми "Доступне житло" на 2010-2017 роки.

Громадяни, які потребують поліпшення житлових умов, зможуть розраховувати на держпідтримку у вигляді сплати за рахунок коштів Фонду первинного внеску в розмірі 30% від вартості квартири, що купується в недобудованих будинках, пише газета "Комерсант-Україна".

Ще 70% суми повинні будуть оплатити самі громадяни за рахунок власних коштів і кредиту Ощадбанку.

Можливість оплати державою 30% вартості житла передбачена ст. 4 закону №800-VI "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі", прийнятого в грудні 2008 року.

Реклама:

Відповідно до закону, держпідтримка надається з розрахунку 21 кв. м на людину плюс 10,5 кв. м на сім'ю.

Загальний розмір програми складе 330 млн. гривень, у тому числі ФСМЖС на виплату 30-відсоткового внеску направить 100 млн. гривень, отриманих із стабілізаційного фонду держбюджету, а Ощадбанк у вигляді іпотечних кредитів - 130 млн. гривень.

За словами заступника голови правління Ощадбанку Олександра Гришка, вони будуть видавати кредити на 20 років під 16% річних, комісія за видачу позики складе 1%.

"Заставою може бути як об'єкт іпотеки, так і майно поручителя. Сума кредиту не повинна перевищувати 50% від вартості застави і 70% від вартості об'єкта іпотеки", - розповів банкір.

Голова правління ФСМЖС Леонід Рисухін зазначив, що стати учасником програми можуть платоспроможні громадяни, які перебувають на квартирному обліку.

Вони повинні подати документи до регіональних управлінь фонду; після їх схвалення внести накопичені кошти на рахунок в Ощадбанку і підписати необхідні договори.

Потім ФСМЖС сплатить 30% вартості квартири, після чого буде проведено розрахунок із забудовником.

Рисухін уточнив, що поліпшення житлових умов потребують 1200 тис. молодих родин.

"Ми відібрали 70 недобудованих житлових об'єктів з високим ступенем готовності, більшою частиною в Києві. Уже 250 осіб подали нам заяви, з них 70 найближчим часом оформлять кредитні договори", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: