"Нафтогазу" перекрили реекспорт до Польщі

Вівторок, 19 жовтня 2010, 09:36

Польська PGNiG і російський "Газпром експорт" у понеділок парафували проекти угод про постачання газу до Польщі і його транзит до країн ЄС.

Переговори пройшли в Москві за участю представників урядів обох країн і Єврокомісії, пише газета "Комерсант-Україна".

Сторони вирішили збільшити обсяги поставок з 9,7 млрд. кубометрів в 2010 році до 11 млрд. кубометрів у 2012 і наступні роки.

"Фактично ми домоглися перемоги в переговорах з польською стороною. Угоди можуть бути підписані вже до кінця року, і тоді можна буде констатувати, що конфлікт з польською стороною вичерпаний", - заявили в "Газпромі".

Реклама:

Видання нагадує, що на початку жовтня Польщі знадобився газ понад законтрактованих у Росії обсягів, і вона вирішила купити їх в обхід "Газпрому".

Польська PGNiG підписала з німецькою E. ON Ruhrgas, яка видобуває газ в РФ разом з "Газпромом", угоду про постачання до 3 млрд. кубометрів газу.

Але українська влада, як стверджують в PGNiG, блокувала транзит газу через Україну.

У "Нафтогазі" у відповідь заявляли, що запитів від PGNiG про транзит нібито не отримували.

Дії України були вигідні "Газпрому". Російська монополія домагалася від Польщі збереження контролю над польською частиною газопроводу Ямал-Європа в обмін на постачання додаткового об'єму газу.

Зараз газопроводом керує Europolgaz, акціонером якої є "Газпром", але Єврокомісія вимагала від Польщі забезпечити доступ до мережі всім енергокомпаніям, передавши управління нею державної Gaz-System.

У України був і свій інтерес у блокуванні транзиту: "Нафтогаз" розраховував на реекспорт газу до Польщі.

Він відновився на початку жовтня, і в майбутньому Мінпаливенерго планує збільшити поставки до 3 млрд. кубометрів на рік.

"Після переговорів у Москві питання збільшення поставок газу з України до Польщі вже не стоїть", - зазначає джерело видання в Мінпаливенерго.

"Україна розраховувала на те, що польська сторона піде на вимоги ЄС і демонополізує ринок. Тоді у нас були б шанси поставляти газ, якого бракує Польщі. Очевидно, з початком опалювального сезону Польща вирішила не конфліктувати з російською монополією", - пояснив у коментарі виданню член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!