В Україні введуть нове маркування "мобілок"

Понеділок, 18 жовтня 2010, 17:07

Національна комісія регулювання зв'язку (НКРЗ) затвердила зміни до порядку ввезення в Україну радіоелектронних засобів, що передбачають використання контрольних марок для позначення легально ввезених мобільних телефонів.

Як наголошується в рішенні регулятора №465 від 14 жовтня, ДП "Український державний центр радіочастот" (УДЦР) повинен почати видавати імпортерам контрольні марки через місяць після набрання рішенням чинності, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Зміни до порядку реалізації радіоелектронних засобів, затверджені іншим рішенням комісії, передбачають вільну реалізацію немаркованих телефонів протягом трьох місяців після набрання чинності рішення.

Через два місяці після вступу рішення в силу продавці телефонів можуть звернутися в УДЦР для отримання контрольних марок на залишилися в реалізації телефони.

Реклама:

Як пояснив директор УДЦР Павло Слободянюк, остаточно зазначені зміни повинен затвердити Кабінет міністрів.

"Рішення прийме уряд і він визначить терміни початку реалізації, то, скільки часу піде на підготовку. Може три, може чотири місяці", - зазначив він.

Як повідомлялося, НКРЗ вже вводила додаткове маркування імпортованих РЕЗ в 2007 році, для захисту ринку від ввезення неякісних терміналів.

Український державний центр радіочастот (УДЦР) в кінці січня 2008 року почав видачу облікових марок для такого позначення. З 7 червня 2008 року всі мобільні телефони повинні мати на упаковці облікову марку, а Міністерство внутрішніх справ наділялося повноваженнями для перевірок роздрібних мереж на предмет виявлення контрабанди.

Однак введення додаткового маркування викликало серйозний опір з боку роздрібного ринку.

Як супротивники ідеї активно виступало декілька виробників і торговельних мереж.

У результаті дискусій було ухвалено рішення про поступовий перехід до авторизованих терміналів в Україну і скасування додаткового маркування.

На початку червня 2008 року НКРЗ призупинила контроль над дотриманням норми про введення Додмаркування, а у вересні рішення про її запровадження було скасовано.

Натомість НКРЗ розробила систему контролю ввезення РЕЗ на основі бази даних IMEI-кодів, створеної УДЦР.

Прийнятий у березні 2009 року порядок передбачав на першому етапі внесення до бази всіх легально ввезених в Україну телефонів.

На другому етапі в систему були внесені як легально ввезені IMEI-коди всіх пристроїв, що працюють в мережах операторів на той момент.

Після цього УДЦР, оперативно одержуючи дані від операторів про коди пристроїв, що працюють у мережах, повинен був звіряти їх зі своєю базою даної легально ввезених пристроїв, визначати невідповідності й формувати список т.зв. "Сірих пристроїв", а потім передавати його мобільним операторам.

Оператори, в свою чергу, повинні були інформувати абонентів про те, що їх телефони знаходяться в "сірому" списку, і якщо ті не зареєстрували влаштування у встановленому порядку, відключити їх через три місяці після попередження від послуг зв'язку.

Однак і ця ініціатива була саботована, на цей раз мобільними операторами, які називали систему складною і вимагали того ж додаткових витрат на встановлення обладнання.

Передавши ще в листопаді 2009 року операторам перші списки "сірих" телефонів, УДЦР до цих пір не дочекався розсилки попереджень і відключень власників контрабанди.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!