Україна погодилася на лібералізацію всіх тарифів при торгівлі з ЄС

Четвер, 14 жовтня 2010, 18:59

Під час переговорів про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС українська сторона запропонувала схему поступової лібералізації всіх без винятку тарифних ліній при торгівлі з ЄС.

Про це заявив глава української переговорної групи, заступник міністра економіки Валерій П'ятницький в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня".

За його словами, Україні та ЄС вже досить давно вдалося досягти домовленостей про лібералізацію 95% обсягів торгівлі і не менше 95% тарифних ліній.

"Але наші європейські колеги вирішили, що вони більш амбітні, і треба визначитися із рештою 5%. І щоб жоден із цих товарів не був виключений з лібералізації. У нас до цих 5% потрапили автомобілі, риба і ціла низка сільськогосподарської продукції - цукор, курятина, свинина, молочна продукція тощо", - розповів П'ятницький.

Реклама:

За словами заступника міністра економіки, українська сторона запропонувала поступову лібералізацію решти тарифних ліній.

"Ми запропонували підхід поступової лібералізації, що охоплює вже всі тарифні лінії, включаючи 5%, про які я говорив вище. При цьому ми показали приклад динамічного підходу: ми запропонували знижувати протягом перехідного періоду тарифи на продукцію із цих 5% (а це приблизно три з половиною сотні тарифних ліній у сільському господарстві) з нинішнього рівня до якогось більш низького (не до нуля), що становить, скажімо, 80% від сьогоднішнього", - заявив П'ятницький.

За словами заступника міністра економіки, таке рішення української сторони викликало ентузіазм перемовників з ЄС, але при цьому українська делегація буде вимагати натомість збільшення квот на поставки української продукції до ЄС.

"Це тепер сприймається, як наша готовність до подальшої серйозної розмови та лібералізації, і викликало такий ось ентузіазм у європейської сторони. Але ми попередили одразу: ентузіазм буде підкріплений лише в тому випадку, якщо з європейської сторони також буде рух назустріч", - сказав він.

"Свого часу ми вже передавали non paper і щодо тарифних квот, і щодо тарифів: пропонували, щоб все-таки застосувалася динамічна формула - квоти збільшувалися, тарифи зменшувалися", - підкреслив П'ятницький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!