Європа хоче переписати контракти. "Газпром" проти

Четвер, 14 жовтня 2010, 12:41

Деякі покупці російського газу в європейських країнах наполягають на зміні  довгострокових газових контрактів.

Про це заявив заступник голови правління "Газпром", голова ТОВ "Газпром експорт" Олександр Медведєв, повідомляє агентство "Інтерфакс".

"Умови подібної модернізації різноманітні, включають навіть повний перехід до спотової індексації при ціноутворенні, відмова від принципу "бери або плати" (take-or-pay)...", - сказав він.

"Модернізація" контрактів відповідно з такими пропозиціями змінює баланс інтересів не на користь експортерів газу і тому для них неприйнятна", - підкреслив Медведєв.

Реклама:

За його словами, "при захисті нафтової і нафтопродуктовий прив'язки в довгострокових контрактах як єдиної альтернативи спотовим цінам, група "Газпром" проявила гнучкість у відносинах з партнерами, враховуючи нинішню безпрецедентну ситуацію на європейському газовому ринку".

На думку Медведєва, модель ціноутворення на газ, заснована на попиті і пропозиції, не працює успішно ні на одному з глобальних ринків.

"Навіть у США, де, на відміну від континентальної Європи, є всі умови для ефективного функціонування цієї моделі, ціни не покривають усіх витрат виробників газу, в тому числі і сланцевого. Тільки нафтова прив'язка наводить ціни природного газу до нормального рівня, який влаштовує виробників", - вважає він.

Медведєв також наголосив на необхідності збереження принципу take-or-pay в газових контрактах.

"Оцінки наших експертів показують, що нинішній надлишок пропозиції газу в континентальній Європі довго не збережеться", - сказав Медведєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!